A cecelégy


A cecelégy (Glossina) a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjéhez, ezen belül a légyalkatúak (Brachycera) alrendjéhez és a cecelegyek (Glossinidae) családjához tartozó nem.

A cecelégy a Szaharától délre és a Kalahári-sivatagtól északra, Afrika trópusi területein mindenütt elterjedt. A cecelégy kiirtására számtalan kísérletet tettek, de ezek sikertelennek bizonyultak.

Újabb módszerek kifejlesztésével a jövőben talán lehetővé válik a populációk korlátok közé szorítása.

A cecelégy hossza 6 - 14 milliméter közötti. A légynek egy pár repülésre alkalmas szárnya van, amelyet nyugalmi helyzetben a hátára fektet.

Szárnya mellett, még van egy pár billérje is, ami segíti az egyensúlyozásban repülés közben.

Szájszerve vékony, tűszerű cső, amelynek végén mikroszkopikus méretű, borotvaéles "fogak" találhatók. Ezzel a légy még a vastagabb bőrréteget is képes átszúrni, hogy elérje a véredényeket.

   

A cecelégy magányos élősködő. Tápláléka az emlősök, madarak és hüllők friss vére. Táplálkozási módszerével terjeszti a halálos álomkórt.

A párzási időszak egész évben tart. A nőstény egyszerre csak egy, igen fejlett lárvát hoz a világra, amely a puha, homokos talajban pillanatok alatt bebábozódik. A kifejlett légy 30 nappal később kel ki. A nőstény 2-3 hónapos élete során 2 - 5 lárvát hoz a világra.

A cecelégy egy egészen szokatlan életciklusú rovar. A legtöbb gerinctelen szaporodási stratégiája olyan, hogy nagy számban állítanak elő utódokat és gyors növekedésükkel a veszteséget ellentételezik. A cecelegyek, azonban csak egy lárvát hoznak létre egy időben, és inkubálják testükön belül mindaddig, míg a lárva teljesen kifejlődik.

A cecelegyeknél nincs udvarlás. A hím rászáll a nőstény hátára és megtörténik a párzás, mely 1 - 2 óráig tart. A nőstényeknek - további életképes utódok létrehozásához - nem kell többet párzaniuk. 7 - 9 nap kelés után a megtermékenyített petesejt beágyazódik a nőstény méhébe. Az embrió a légy testén belül a méhben fejlődik, itt fejezi be teljes növekedését.

   

Párzás, és a terhesség különböző fázisai

A nőstény cecelégy keresi a megfelelő helyet, ahol szülni akar, hogy a lárva védett területre, általában laza, homokos talajra kerüljön. A szülési folyamatot hátsó lábainak potrohot masszírozó mozgásával indítja meg. A szülést megelőzi egy csepp átlátszó folyadék megjelenése a potrohon. A szülés nagyon gyorsan, általában 5 - 10 másodperc alatt végbemegy. Hátsó lábaival segít megszabadulni a lárvától, majd néhány másodperccel a szülést követően elrepül. A nőstény cecelégy 7 - 9 naponként képes egy életképes lárva létrehozására.

   

   

   

A szülés folyamata

A frissen született lárva teljesen kifejlődött állapotú. Gyűrűinek hullámzó mozgatásával haladva a laza, homokos talajba fúrja magát, bábozódásra alkalmas helyet keres. Nagyjából 1 órával a szülést követően a lárva felveszi hordó alakját, előkészül a bábképzéshez. Néhány órával később a báb megkeményedik, elsötétedik, sötét barnás-lilás színű lesz.

   

   

A lárva és a báb

Nagyjából egy hónap bábállapotot követően a teljesen kifejlett rovar kitör a bábból. A laza talajban a tor és potroh ritmikus összehúzásával és kinyújtásával utat tör a felszínre.

   

   

Szabadulás a báb állapotból

Felszínretörését követően teleszívja magát levegővel bővítve ezzel a még puha testének méreteit. Nagyjából 10 perc után szárnyai kibomlanak, mérete eléri a végleges nagyság több mint 90%-át. A felfúvódási folyamat miatt a légy feje luftballon formájúra változik, szárnyai még átlátszatlanok, gyöngyház fényűek.

   

A csápok - a felfúvódott fejről - lecsúsznak egészen a szájszervig. Miután a légy teste és a szárnyak elnyerték végleges "felnőtt" alakjukat a felfúvódás befejeződik, a homlokrész leereszt. A csápok elfoglalják végleges helyüket a homlokon.

   

   

   

   

Kialakul a test végleges formája

A test és a fej végleges kialakulását követően a szuronyt tartalmazó ormány is a helyére kerül, a cecelegyekre jellemző állással. Nagyjából 15 perc telt el a bábból való megszabadulás óta, és a légy már repülni is képes.

   

Helyére kerül a szájszerv

Ha már repül, táplálkozni is szükséges. Éppen alkalmas helyet keres az első véradag felvételére, szondázza a donor bőrét.

Az álomkór

A betegséget a tripanoszómák okozzák, melyek a fertőzött cecelegyek csípése útján terjednek.

A legyek nem pusztán a passzív átvivő szerepét töltik be, hanem biztosítják a kórokozó bonyolult átalakulási fázisát.

A betegségnek két kórokozója van, a Trypanosoma brucei rhodesiense, és a Trypanosoma brucei gambiense.

Afrika lakosságának mintegy harmada él cecelégy által fertőzött területen. Évente 20 - 25.000 új beteget regisztrálnak. Naponta száz, százhúsz halálos áldozata van a kórnak. Afrikán kívül csak behurcolt esetekkel kell számolni, de a fertőzés a turistákra is komoly veszélyt jelent.

Az álomkór tünetei és fázisai

A légy csípése fájdalommentes. Néhány nap múlva a csípés helyén kis fájdalmas duzzanat, bőrpír keletkezik. A betegség első fázisában a fertőzési kapuból a kórokozók a vérbe kerülnek, elárasztják a szervezetet, magas lázat, fejfájást, verejtékezést okoznak. A nyirokcsomók testszerte megnagyobbodnak.

A betegség második fázisában a paraziták megtámadják a központi idegrendszert és gyulladást idéznek elő, aminek következtében kialakul az álomkórra jellemző tünetegyüttes. Érzékszervi zavarok, személyiségváltozás tünetei jelentkeznek. A beteg közönyössé, aluszékonnyá válik, bénulások, hangulati ingadozások, fejfájás, láz is kialakulhat. A beteg alig vesz táplálékot magához, teljesen legyengül. Ezzel párhuzamosan szívizomgyulladás jöhet létre. Kezeletlen esetben a halál 6 hónapon belül bekövetkezik, szívelégtelenség, illetve a kórokozók mérgező hatása miatt.

   

Az álomkór megelőzése

Járványveszélyes helyeken fontos, hogy hosszú ujjú ingeket, és nadrágokat viseljenek (sötét színű ruhákat mellőzzék), és alváshoz szúnyoghálót alkalmazzanak. Riasztószerek nem hatásosak. Bizonyos személyeknek (akik tartósan járványos helyen élnek) hatásos lehet egy, a kórokozó ellen adott injekció (pentamidin) adása, ami 3 - 6 hónapra nyújt védelmet, de mellékhatásai miatt csak indokolt esetben alkalmaznak. A leghatékonyabb védekezési mód a rovarok szervezett irtása, melynek szükségességét csapdázással állapítják meg.

   

Az álomkór gyógyulási esélyei

Agyvelőgyulladás esetén a kezelést követően is gondozásra szorul a beteg, 2 éven keresztül 6 havonta agyvíz-vizsgálatot végeznek. Ha a betegeket már az első szakaszban kezelik, többségük meggyógyul. Ha a második szakaszban kezdik el a kezelést, a többség ekkor is meggyógyul, de 2%-ukban a betegség kiújulhat. Kezeletlen esetben, vagy ha a kezelést nem kezdik meg időben, akkor maradandó agykárosodás alakulhat ki, és a betegség halálhoz is vezethet.

   

   

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a ROVAROK menűbe