A fehér gólya


A fehér gólya (Ciconia ciconia) a gólyaalakúak (Ciconiiformes) rendjébe, ezen belül a gólyafélék (Ciconiidae) családjába tartozó nagy és ismert madár.

A köznyelvben egyszerűen ő a gólya. Népi elnevezései a gilice, cakó (czakó) és az eszterág.

Fehéroroszország és Litvánia hivatalos madara.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1980-ban, 1981-ben, 1994-ben és 1999-ben "Az év madarává" választotta.

Megyék, városok, községek címerében is helyt kapott a közismert és kedvelt madár.

   

                          Heves megye                  Jász-Nagykun-Szolnok megye

Izsák város

   

Homokmégy község                      Sármellék község

Elterjedt, de fogyatkozó faj. Testhossza 100 - 115 centiméter, álló helyzetben a magassága 110 - 125 centiméter, szárnyfesztávolsága 155 - 165 centiméter, testtömege 2200 - 4400 gramm. Tollazatának nagy része fehér vagy piszkosfehér, szárnyai fedőtollai és a repülőtollak feketék. Mellén a tollak hosszúak és borzasak, a nyak körül gallért formálnak, amelyet a párzást megelőzően mutogatnak. Írisze szürkés, és a szemet fekete bőr veszi körül.

   

Csőre és lába első életévében fekete, csupán ezt követően válik pirossá. Nyaka, lába, egyenes csőre is hosszú. A csőr hossza 15 - 17 centiméter. A nemek hasonlók, a hím általában egy kicsit nagyobb.

Szárnyai szélesek és hosszúak, amelyek lehetővé teszik a vitorlázást. Lassan és szabályos időközönként evez a szárnyával. Nyakát és lábát kinyújtva repül. Lassan, méltóságteljesen jár. Pihenéskor fejét szárnya alá dugja. Fokozatosan váltja tollazatát, az elsőrangú repülőtollak a szaporodási időszakban cserélődnek.

   

A gólyák nem énekelnek, ehelyett csőrükkel kelepelnek, így üdvözlik egymást a fészeknél. A hangot a csőr gyakori nyitásával és zárásával képezik. A kelepelést a torokzacskó erősíti fel.

Üdvözléskor először az kelepel, aki fogadja az érkezőt, és ez utóbbi válaszol neki. Egyidejűleg meghajlítják a nyakukat, egészen addig, amíg fejük a hátukhoz nem ér.

Monogám, de a párok nem maradnak együtt egész életükben.

Tavasszal a hímek érkeznek előbb, és ők választanak fészkelő helyet. A pár együtt építi a fészket gallyakból, ágakból és szénával, szalmával, tollakkal bélelik.

A költési időszakban külön belső költőfészket készítenek benne puhább anyagokból.

Gyakran emberi építményeket szemelnek ki költőhelyeik alapjául. Kedvelik a távvezetékek tartóoszlopait, templomok, parasztházak, tornyok és magas épületek tetejét, kéményeit.

   

   

   

   

   

A költőhely 1 - 2 méter mély, átmérője 0,8-1,5 méter, súlya 60 - 250 kilogramm. A fészkeket évente kitatarozzák újabb ágakkal, így egy-egy régebbi építésű fészek tömege elérheti a több száz kilogrammot. Gyakran más kisebb madárfajok is használják a gólyafészket. Oldalába nem egyszer egész verébsereg költözik. Gyakori társbérlők még a mezei veréb és a seregély.

A legkedveltebb helyek azok a nyílt területek, amelyek közelében mocsár található. A fészket minél magasabb helyre rakják, hogy a ragadozóktól védve legyen. Néha sziklákra is települnek.

A tojó rendszerint 4-5 tojást rak melyek piszkosfehérek vagy sárgásak, 72 x 52 milliméter méretűek, 95 - 125 gramm tömegűek. Évente egyszer költenek, pótköltés előfordul. A szülők az első tojás lerakása után, április közepétől felváltva kotlanak, és a fiókák 33 - 34 nap múlva kelnek ki.

   

A fiókákat rövid fehér pehelytollak borítják, melyek egy héttel később besűrűsödnek. A frissen kelt fiókák lába rózsaszín, ami rövid időn belül megszürkül. Csőrük fekete, a hegye sötétbarna.

   

Az első két héten a szülők óránként etetnek, két-három hetes kortól kétóránként. A fiókák 58 - 64 napos korukban repülnek ki. A fészek elhagyása után tollazatuk hasonló a felnőttekéhez, kivéve, hogy a későbbi fekete tollak még barnásak, valamint csőrük és lábuk fekete. Végleges színüket a következő év nyarán érik el.

Kirepülést követően még 2 -3 hétig etetik a fiókákat. Miután megtanultak önállóan táplálékot keresni, csatlakoznak a vonulásra gyülekező csapathoz. 3 - 5 éves korukban érik el ivarérettségüket.

A fehér gólya vándormadár, télire délre költözik. Augusztus végén, szeptember elején indulnak el európai szaporodóhelyeikről Afrikába. A telet a Kenyától, Ugandától Dél-Afrikáig terjedő szavannán töltik. Ezeken a területeken akár több ezren is lehetnek egy csapatban.

Néhányan Nyugat-Szudántól és Csádtól nyugatra fordulnak, és elérik Nigériát. Márciusban-áprilisban érnek vissza Európába, átlagosan 50 napos utazás után. Az őszi utat 26 nap alatt teszik meg. A kedvező szelek, a táplálék szűkössége és a kevés víz gyorsítják az utat.

Ritkán távolodnak el 5 kilométernél messzebb a fészektől. Kedvelik az alacsony növényzetet, mert könnyebben megtalálják a zsákmányt.

 ; ; ;

A fehér gólya nyílt területeken keresi élelmét, mezőkön, földeken, folyók partján, vagy vizeken. Kisebb állatokra, békákra, rákokra, kígyókra, rovarokra és rágcsálókra vadászik. Volt rá példa, hogy madárfiókát és kisnyulat is vittek a fiókáknak táplálékként.

A művelt területeken hasznosnak számít az egerek és a sáskák ritkítása miatt. A fehér gólyák sokféle állatot megesznek. A táplálék összetétele helytől, évszaktól és a helyi állatvilágtól függ.

Általában nappal vadásznak, a kisebb állatokat egészben nyelik le, csak a nagyobbakat ölik meg és tépik szét, mielőtt megeszik őket. Művelt földeken követik a munkagépeket, és összeszedik a kitúrt, a felzavart vagy a gépre felcsapódott állatokat.

   

   

Az IUCN szerint nem veszélyeztetett. Vannak természetes ragadozói, és élősködők gazdája is lehet. Tollazatában rágótetvek telepedhetnek meg, és a fészekben atkák rejtőzhetnek. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 100000 Ft.

Szinte a teljes fészkelő állománya lakott területekhez kötődik, a fészkek többsége elektromos hálózat tartóoszlopain található. Elsősorban az áramszolgáltatás biztonsága érdekében az 1970-es évektől folyik a fészkek tartószerkezetre emelése.

Komoly problémákat a középfeszültségű (20 kV) hálózat légvezetékei okoznak, mivel a tartóoszlopokon a (többnyire fészekből kirepülő, fiatal gólyák) halálos áramütést szenvednek. Becslések szerint az éves szaporulat 20%-a elpusztul ilyen módon még az őszi vonulás megkezdése előtt.

   

   

A gólya (Der Klapperstorch),Carl Spitzweg (1808-1885) festménye

A fehér gólya hasznossága és fészkelési szokásai miatt kedveltté vált az emberek között. Az ókori görög és római mitológiában a szülői szeretet példaképe volt, és azt hitték, hogy idős korában nem hal meg, hanem elrepül a szigetekre, és emberré válik. Aiszóposz két meséjében is szerepel, A róka és a gólya, és a Paraszt és a gólya mesékben. A francia Jean de La Fontaine mindkettőt feldolgozta.

Az iszlámban a gólya szent, mivel minden évben megteszi a mekkai zarándokutat.

Héberül a gólya csaszidah, ami kedvest, könyörületest is jelent.

A lengyelek, a litvánok és az ukránok szerint a gólyák harmóniát hoznak arra a házra, amin fészkelnek. Kelet-Európában úgy tartották, hogy ha a faluban sok a gólya, akkor az jó aratásra számíthat, de időjósként is számon tartották. Az emberhez szoktatott fehér gólyák megszelídülnek, bíznak az emberben, a szabályokat eltanulva játszanak a gyerekekkel, és ha már el is repülnek, minden évben visszatérnek.

Az elterjedt legenda szerint a gólya hozza a kisbabát. A hiedelem nagyon régi, de Hans Christian Andersen tette népszerűvé meséjével. A német hagyomány szerint a kisbabákat köveken, vagy mocsarakban találják, és kosárban viszik a hátukon, vagy a csőrükben tartva. Ezeket a köveket gólyakőnek nevezik. Ha a szülők új gyereket szeretnének, akkor az ablakba tett édességgel csalogatják a gólyát. Innen ered a gólya hozza a kisbabát mese az egész világon.

A gólyáról növényeket is elneveztek, mint a gólyaorrfélék (Geraniaceae) és a gólyaorrvirágúak (Geraniales). A muskátlik tudományos nevükben hordozzák a gólya görög megfelelőjét (Pelargonio).

A fehér gólya a postabélyeg tervezőinek és rajzolóinak is kedvelt figurája.Nézd meg Bácsalmás város "gólyakamerájának" élő közvetítését! Amikor a fehér gólyák hazánkban tartózkodnak, nonstop működik. Célszerű a nappali dőszakot választanod, ekkor több mozgást észlelhetsz.

Kilikk ide és máris elérted:

Megnézem a bácsalmási gólyakamera felvételét

 

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a MADARAK menűbe