A tök


A tök (Cucurbita) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjának névadó nemzetsége. Magyarországon általában kertekben termesztik. A lopótök kivételével Amerikából származik. Európába, Ázsiába és Afrikába a spanyolok, portugálok vitték be a 16. században.

A termesztett tökök nagy része négy tökfajhoz tartozik. Ezek közül a laskatöknek nincsenek nagyon elkülönült fajtái, a pézsmatöknek kevés, az óriás- illetve a spárgatöknek viszont számtalan termesztett fajtáját ismerjük.


Spárgatök (Cucurbita pepo)

Táplálkozási értéke nem különösen nagy; értékessé a C- és A-vitamin, valamint a szénhidrát teszi. Használhatjuk elsősorban főzelék, de leves és kompót készítéséhez is. Magja is értékes, ha mosás után megszárítjuk és enyhén pirítjuk. Nemcsak gyerekcsemege, hanem prosztatabetegségek megelőzésére is használható. Édeskés ízű virágja is ehető.

   

   

   

A spárgatök egy variánsa az olajtök, aminek héjatlan magja sok gyógyhatású olajat tartalmaz. Hazánkban a XX. század elején honosították meg az olajtököt, és elsősorban az Őrségben foglalkoznak termesztésével és az olajütéssel (az olaj préselésével). Ehhez a fajhoz tartozik a cukkini, a takarmánytök - ennek a csökevényes maghéjú típusa az olajtök, - a patisszon, és egyes dísztök-fajták is.


Óriástök (Cucurbita maxima)

Régóta ismert és termesztett növényünk, tápértéke nagyobb mint a spárgatöké. Különösen sok benne a karotin (A-provitamin), de szénhidrát-tartalma is közelíti a burgonyáét. Főleg sütve fogyasztjuk, de a cukrásziparban is használják alapanyagnak.

   

   

Akkor kell szedni, amikor a dér már megcsípte, mert ilyenkorra a keményítőtartalma elcukrosodik. Fagymentes, hideg helyen jól tárolható. Ide tartozik több fajta takarmánytök is. Termése általában nagy, cikkelyes. Ez a tök jellegzetes kelléke a "Halloween" éjszakának.


Laskatök (Cucurbita ficifolia)

Nagy, 5 - 6% cukortartalmú főzeléknövény. A karotin kevesebb benne, mint a spárgatökben, de sok ásványi sót tartalmaz. Csak főzeléket főznek belőle, és főzés közben olyan szeletekre esik szét, mint amilyenekre a tököt gyalulni szokás. Erről kapta népies nevét: Isten gyalulta tök. Hűvös helyen jól eltartható. Enyhe telű területeken hatalmas répagyökerével áttelel.

   

   


Pézsmatök (Cucurbita moschata)

Ismert sonkatök, bébitök és kanadai tök néven is. A termés alakja jellegzetes, a kocsánytól távolabbi vége kiszélesedő. Húsa a sok karotintól élénk narancssárga. Szinte kizárólag sütőtöknek használják, majdnem teljesen kiszorította az óriástök sütni való fajtáit.

   

   

   

A tök termésében lévő magokat sokfelé önállóan is fogyasztják. A tökmagolaj gyógyhatású. A tökmagot pék- és cukrászsüteményekbe is gyakran belesütik.

   

Amennyiben kísérletező kedvünk van és időnk is engedi, magunk is készíthetünk házilag tökmagolajat.

Az érett olajtököt kettévágjuk, a magokat kiszedük belőle, megmossuk, majd néhány napig száradni hagyjuk a napon.

   

Ha a magvak kellőképpen megszáradtak kétszer átdaráljuk háztartási húsdarálón. A felaprított magvakat forró vízzel összegyúrjuk, vigyázva arra, hogy a massza inkább szárazabb legyen, mint folyós. Ez a forróvizes gyúrás elősegíti az olaj könnyebb kinyerését.

   

Amikor a darálék - a forróvizes gyúrás hatására - közel homogén állapotúvá válik, egy nagyméretű lapos serpenyőben tűzhelyre tesszük, s folyamatos kavargatás közben elpárologtatjuk belőle a vizet. A meleg hatására már itt megkezdődik az olaj kiválása. A hozzáadott víz elpárgását követően a meleg darálékot a prés edényébe töltjük.

   

Megkezdjük a sajtolást. Nekünk a kísérlethez kiválóan megfelel egy régi karos krumplinyomó, vagy az otthoni gyümölcsprés is. A még meleg darálékból a nyomás hatására megindul a zöldes-barnás színű olaj kiválása, melyet néhány napig ülepedni hagyunk.

   

Visszamarad az olajpogácsa állatok takarmányozására alkalmas. Régen a szarvasmarhák kedvenc csemegéje volt, ma pedig a vérbeli horgászok csalikészítésre használják.

 

A tökmagolaj minősége, élvezeti értéke, vetekszik a legkiválóbb oliva olajokkal.

Sikeres kísérlet esetén sem várhatjuk el, hogy ilyen minőséget kapjunk eredményül.

Botanika Vissza a kezdőlapra                          Botanika Vissza a BOTANIKA menűbe