A pöttyös gekkó


A pöttyös gekkó vagy más néven tokee-gekkó vagy röviden tokee (Gekko gecko) a hüllők (Reptilia) osztályába a gyíkok (Sauria) alrendjébe és a gekkófélék (Gekkonidae) családjába tartozó faj.

Testének színezete nagyon jellegzetes, más fajjal nem lehet összetéveszteni. Alapszíne kék, egyes egyedeknél szürkéskék, másoknál élénk kék. Egész testén rengeteg apró piros, narancs, vagy téglavörös színű pötty látható. Erről kapta magyar nevét is. Nincs két egyforma mintázatú állat.

Bőre puha, szemcsés, bársonyos tapintású, színének árnyalatát képes változtatni. Szája fekete és világos rózsaszín.

   

Délkelet-Ázsiában - Indiától és Bangladestől keletre egészen Új-Guinea nyugati részéig - őshonos, Floridába, Texasba, Hawaii-ra és több karib-tengeri szigetre is betelepítették.

Trópusi esőerdők lakója, sziklákon és fákon vadászik, de a településeken is megtalálható, ahol éjszakánként a falakon és mennyezeten mászva keresi élelmét. Szívesen látott vendég az emberek otthonában, mert pusztítja a kártevő rovarokat. A szoros kapcsolat miatt helyenként babonás hiedelmek alakultak ki. Néhol hírnöknek tekintik a jó és a rossz előjelzésére, jelenléte és hangadása pedig az egyén és a család számára a jó szerencse, a jólét közeledtét jelenti. A hím jellegzetes erős hangját főleg a párzási időszakban hallhatjuk, amely "to-kee"-nak hangzik.

Éjjel aktív, pupillái nagyok, melyek napközben keskeny réssé szűkülnek. Mivel nincs szemhéja, szemüket nyelvükkel tisztogatják.

   

A pöttyös gekkó az egyik legnagyobb gekkó faj. A hímek elérhetik az 50 centimétert is, a nőstények általában 45 centiméternél nem hosszabbak. Súlyuk 150 - 400 gramm közötti. Igen agresszív, a hímek területüket erősen védik bármilyen betolakodóval szemben. Ha fenyegetve érzi magát, és nem tud elmenekülni, akkor a vélt ellenséget tátott szájjal próbálja támadni és megharapni.

   

Harapásuk erőteljes, elővigyázatlan megközelítésük, vagy megfogásuk esetén komoly fájdalmat képesek okozni.

   

   

Veszélyhelyzetben eldobhatja a farkát, amely néhány percig még mozog, így megzavarja a támadót. Nagyjából 3 hét alatt regenerálódik, de soha nem lesz olyan, mint az eredeti volt.

   

Éjszakai életmódot folytat, a nappali órákban pihen, általában fejjel lefelé függőleges helyzetben és gyakran ugyanazon a helyen napról - napra. E miatt néha úgy tűnik, hogy ezek a gekkók egyáltalán nem mozognak. Azonban mikor a lámpák kihunynak, nagyon is aktívvá válik.

Táplálékai elsősorban ízeltlábúak, tücskök, szöcskék, csótányok, de esetenként kisebb gerincesek is.

   

   

Magányos állat, a párzási időszakban azonban párokba áll és együtt védelmezik territóriumukat és tojásaikat. A párzási időszak 3 - 4 hónapig tart, a nőstény havonta rakja le fészekaljait úgy, hogy az ovális tojásokat szilárd felületekhez ragasztja.

   

   

A magasabb hőmérsékleten fejlődő tojásokból hímek bújnak elő. 26 - 30 Celsius-fok körüli hőmérséklet szükséges a tojások fejlődéséhez, alacsonyabb hőmérsékleten később kelnek ki a kis gekkók.

   

A gekkó híres arról, hogy mindenre fel tud mászni és akár az ablaküvegre is képes rátapadni. Lábujjain apró redők találhatók, amelyek nagyon sok apró szőrszálból állnak.

   

A gekkó talpa és a lábujj talp felőli képe 130-szoros nagyításban

Ezek a szőrszálak a végükön többszörösen elágaznak, így a végük nagyon vékony. Körülbelül 1 milliárd szőrszál végződés található a lábain.

Hogy a nagyságrendeket érzékelni tudjuk, nézzünk meg a képet, melyen az összehasonlítás érdekében arányosan, néhány mindenki által ismert dolg méretét ábrázoltunk.

Alkalmazzuk a mm jelölést, amely mikrométert jelent.

1 mm = 0,001 milliméterrel, azaz a milliméter ezredrésze.

 

A következő képeken a gekkó talpán lévő szőrszálakat elektronmikroszkópos nagyítással mutatjuk meg. Feltüntetjük a léptéket, hogy érzékelhetők legyenek a méretarányok.

   

   

Az egyes szőrszálvégződések rendkívüli vékonyságuk miatt kötést alakítanak ki a felület molekuláival. A molekulák atomokból, az atomok a körülöttük keringő elektronokból és az atommagból állnak. Az elektronok eloszlása nem mindig egyenletes az atommag körül, ezért előfordul, hogy a gömb alakú atom egyik oldala kissé pozitívabb, a másik oldala kissé negatívabb töltésű.

Ha egymás mellett egy sorban sok atom alakít ki kötést, összekapcsolódik, akkor az egy tépőzárhoz hasonlatos.

Nagyon sok atom kötése esetén erős kötés alakul ki. Ez a gekkó "ragasztója". A gekkók mászás közben hozzáérintik a lábukat a felszínhez, majd picit hátrahúzzák, ekkor megtapadnak. Ha el akarnak indulni, akkor előre tolják kissé a lábukat, ekkor megszűnik a tapadás, így már felemelhetik a felszínről és elindulhatnak.

Kísérletek bizonyítják, hogy egy 5 dekagramm tömegű gekkó az első két lábával megtapadva, akár 2 kilogrammot is elbír. A leggyorsabb falmászó állat, közel 130 kilométer/óra sebességgel képes felmászni egy függőleges felületen. Talpuk nem marad poros, néhány lépés után letisztul. Ez annak köszönhető, hogy a porszemek jobban tapadnak a talajhoz, mint a gekkó lábához. Zsír, olaj hatására azonban a gekkók talpa elveszti tapadó képességét, mivel a szőrszálak végződései összecsomósodnak, és ez meggátolja a molekuláris kötést.

Egyes vidékeken megeszik, de a hagyományos kínai orvoslás figyelmét sem kerülte el, gyógyszerként is fogyasztják.

   

Kedvelt, és viszonylag közönséges terráriumi állat. A magas páratartalom és hőmérséklet a terráriumi tartásának fontos feltétele. Fogságban akár 10 - 15 évig is élhetnek.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a HÜLLŐK menübe