Gyermekláncfű

A gyermekláncfű vagy pongyola pitypang (Taraxacum officinale) az őszirózsafélék (Asteraceae) családján belül a pitypang (Taraxacum) nemzetségbe tartozó, Magyarországon is gyakori évelő növényfaj. Sokan nevezik egyszerűen csak pitypangnak is. Virágpora az arra érzékenyekből allergiás reakciót vált ki. A gyermekláncfű a világ nagy részén vadon burjánzik. A cikóriával rokon növény 30 centiméter magasra is megnőhet.

Sárga virágzata az idény nagy része alatt virágzik, hajnalban kinyílik, naplementekor és nyirkos időben bezáródik (népi megfigyelések szerint a pitypangvirág bezáródása jelzi az eső közeledtét).

Tévesen kutyatejnek is nevezik, ami helytelen, ugyanis a farkas kutyatejjel (Euphorbia cyparissias) keverik össze, ami egy mérgező tejelő növény.

    

    

A gyermekláncfű füves területeken, főleg a kertekben, szántókon jelenik meg. Karógyökere függőleges és hosszú, ezért kiirtani sem könnyű.

         

A földre fekvő lándzsás levelei hasadtak, a hasábok fogazottak (kacúros levél). A belül üreges virágszár, tetején az aranysárga fészkes virágzattal a tőrózsából tör elő. Levele és virágszára elszakítva fehér, kesernyés ízű tejnedvet ereszt.

    

    

Miután a virágzat elnyílt, a növény magvaiból labdacsot formál, amelyet a szél széthord. Repülőszőrös magja a gyermekek kedvelt játéka. Neve is a gyermekjátékokból ered, száras virágait gyakran összefűzik, és nyakláncként vagy fejdíszként hordják.

    

    

    

Az egész növény, virágzatával együtt értékes és gyógyhatású. Európa egyes vidékein gyógyászati célokból külön termesztik.

A gyermekláncfű levele a vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása. Bennük sok az A-vitamin, a D-vitamin, ezek mellett tartalmaznak C-vitamint, különféle B-vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt.

A népi gyógyászok régóta ajánlják a gyermekláncfű gyökerét a máj és az emésztési rendszer panaszaira, a levelét pedig a vízvisszatartás csökkentésére. Különböző hatóanyagai a máj és a vesék működésére gyakorolnak hatást, ezért a növény számos olyan betegség kezelésére alkalmas, amikor a szervezetből különféle méreganyagokat kell eltávolítani.

Fokozza az epe termelődését és kiválasztását, és az epehólyagból való ürülését. Olyan betegségekre is jó hatással van, mint az epekő, a sárgaság vagy a májgyulladás. Vizelethajtó, a magas káliumtartalma miatt.

Az ásványi sók mellett a pongyola pitypang fontos gyógy- és építőanyagokat tartalmaz, amelyek az anyagcsere-betegségek gyógyításában igen fontosak.

Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, mérsékeli a nyirokcsomó duzzanatokat. A pitypang felhasználásával készült medicinák és étrend kiegészítők tabletta, kapszula, szárított vagy friss növény, illetve gyökér, teakeverék, alkoholos oldat (tinktúra), és folyadék formájában is elérhetők.

         

         

Használatánál ügyelni kell, mivel egyesekből allergiás bőrreakciót válthat ki!

 

Gasztronómia

Virágzás előtt gyűjtik a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, a virágzás idején a szárát. Fiatal leveleiből salátát vagy főzeléket készítenek.

    

    

    

    

    

Az interneten számtalan jobbnál-jobb receptet találhatsz. Bátran próbálj ki egyet-kettőt!

 

Gyermekláncfű gyökér kávé készítése

Ássunk ki kb. 2 - 3 kilogrammnyi pitypang gyökeret, lehetőleg a vastagabbjából.

Gondosan tisztítsuk meg a talaj szennyeződéseitől, bő vizes mosással. Bátran alkalmazzuk a körömkefét is!

Vágjuk a gyökereket 5 - 6 centiméteres darabokra, majd hosszában is hasítsuk ketté őket.

Az így előkészített darabokat helyezzük egy csepegtető tálcára, s egy órán keresztül hagyjuk száradni.

Vágjuk a megszáradt gyökereket apró darabokra.

Tegyük a gyökérdarabokat egy zsír és olajmentes tepsibe.

200 Celsius fokos sütőben kb. 30 percig szárítsuk! Azoknak barnára kell színeződniük és teljesen száraznak kell lenniük.

Hagyjuk a szárított, pörkölt gyökeret kihűlni, majd őröljük finomra. Ezt követően 5 percig 180 Celsius fokon ismételjük meg a hőkezelést. Amikor az őrlemény kihűlt, tároljuk légmentesen záródó edényben.

Készítsük el a kávét!

6 evőkanál őrölt pitypang kávét tegyünk 0,5 liter forrásban lévő vízbe, - tovább ne forraljuk - és hagyjuk ázni 30 percig.

Fogyasztás előtt célszerű újra felmelegíteni a kívánt hőmérsékletre. Ízlés szerint tálaljuk tejjel és mézzel.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a BOTANIKA menűbe