Az európai homár


Az európai homár (Homarus gammarus) a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályának a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe, ezen belül a Nephropidae családjába tartozó faj.

Az európai homár Európa, Észak- és Nyugat-Afrika szinte valamennyi sziklás partjánál megtalálható, az Atlanti-óceánban, a Földközi-tengerben és az Északi-tengerben is. Mivel kedvelt és drága csemege, nagy mennyiségben fogják ki. Bár már nem annyira elterjedt, mint korábban, mégsem tűnik veszélyeztetettnek.

Az európai homár hossza elérheti az 50 centimétert. Testtömege rendszerint 4,5 kilogrammig terjed, kivételes esetekben elérheti a 6,5 kilogrammot is. Teste tizenkilenc szelvényből áll, mindegyiket a páncél egy része borítja. Testének színe kékesszürke.

A páncél a kapcsolódó részeknél vékony és puha, így a homár be tudja hajlítani őket és ezáltal képes mozogni. Öt pár ízelt végtagja van, melyekből négyet járásra használ. A masszív mellső párral (olló) öli meg és darabolja fel a zsákmányát. A 2. és a 3. pár járólábon csupán apró ollók vannak. Ha elveszíti egyik végtagját, a következő vedlésnél újranő.

   

A lábakon, csápokon és páncélon milliónyi szőrszerű érzékelő található. Ezek észlelik a vízben a kémiai anyagokat és segítenek a homárnak a táplálékkeresésben. A potroh végén széles, legyezőszerű farokúszó helyezkedik el.

   

Az európai homár magányos, és éjjel aktív. 25 méter mélységtől lefelé található, sziklás tengerfenéken, üregekben és sziklahasadékokban, melyeket ki is épít, és napközben vagy a vedlési időszakban ott rejtőzködik.

   

Télen az állat nagyobb mélységbe húzódik le. Tápláléka elhullott rákok, csigák, kagylók, tüskésbőrűek és halak. A vedlés során lecserélt páncélt is megeszi.

Az európai homár 20 évig is élhet. Az ivarérettséget 5 - 6 éves korban éri el. A párzási időszak nyáron van. A nőstény akár 150000 petét is rakhat, melyeket a farka alatt hordoz. A kifejlődéshez 9 - 12 hónap szükséges. A lárvák hossza 1 centiméter. Kikelésük után a lárvák felmennek a víz felszínére és az első három hétben az áramlattal sodródnak.

   

   

Mivel kültakarója nem képes növekedésre, ezért folyamatosan vedlik, újra növeszti "egy számmal nagyobb" páncélját. Vedlést követően védett helyre húzódik, mivel páncélja még nem keményedett meg, s a folyamat sok energiát vesz el az állattól, ilyenkor sokkal sérülékenyebb.


GASZTRONÓMIA

A rákfélék királya a homár egy ínyencfalat, az ára is ennek megfelelő. Fehér, puha a húsa édes és zamatos. Főzés előtt a homár páncélja sötét színű, a kékes-zöldes árnyalattól a pirosas-lilásig. Főzést követően válik a jellegzetes téglavörös színűvé.

Légy óvatos!

Soha ne nyúlj olyan élő homárhoz, amelyiknek az ollói gumiszalaggal nincsenek összefogatva! Komoly sérülést okozhat.

Ha élő homárt vettél, meg kell ölnöd mielőtt, megfőzöd. Ezt gyengébb idegzetűeknek nem ajánljuk!

Leghumánusabb módja, ha 2 órára fagyasztóba teszed, amitől eszméletét veszti. Ha már nem mozog, egy éles késsel vágd át a fejét hosszában és ettől azonnal elpusztul.

Másik módszer, hogy a lehűtött, nyugodt homárt egy nagy lábos hideg, sós vízbe tesszük és lassan felforraljuk. Mielőtt felforr a víz, elpusztul.

Kiváló homár recepteket az interneten sokat találsz. Jó étvágyat!

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a RÁKOK menűbe