A háromszarvú kaméleon


A háromszarvú kaméleon, más néven Jackson-kaméleon (Trioceros jacksonii) a hüllők (Reptilia) osztályának a pikkelyes hüllők (Squamata) rendjébe, ezen belül a gyíkok (Sauria vagy Lacertilia) alrendjébe, a leguánalakúak (Iguania) alrendágába és a kaméleonfélék (Chamaeleonidae) családjába tartozó faj.

Kelet-Afrika erdőiben őshonos, Hawaii és Florida államok területére betelepítették. A (trioceros) név a görög (tri) = "három" és (kéras) = "szarvak", szóösszetételből származik. A rég kihalt Triceratopshoz hasonlóan a hímek fején három szarv található, míg a nőstényeknél ez lényegesen kisebb, vagy egyáltalán nem fedezhető fel. A név második fele az angol felfedező ornitológus Frederick John Jackson vezetéknevét örökíti meg, aki Kenya első kormányzója volt.

   

A jackson kaméleonok Kenya és Tanzánia 1600 - 2400 méter magassában lévő erdeiben élnek, ahol az éves csapadékmennyiség legalább 120 - 130 centiméter. A nappali hőmérséklet 15 - 25 Celsius fok, míg az éjszakák 4 - 18 Celsius fokig hűlnek le. Hidegvérű állatok, ezért a reggeli órákat legszívesebben napozással töltik, majd miután felmelegedtek azonnal zsákmány után néznek.

   

A színezet általában élénkzöld, egyes állatoknál kék és sárga is lehet, de mint minden kaméleon, a színét viszonylag gyorsan képes változtatni a hangulatának, a hőmérsékletnek, vagy az egészségi állapotának megfelelően. A színváltoztatás miatt a kaméleonokat sokszor hívják a rejtőzködés mestereinek. A kutatások azonban kiderítették, hogy a színváltoztatásnak inkább az egyedek közötti kommunikációban van szerepe és nem a rejtőzködés az elsődleges funkció.

   

   

   

A legdurvább színeket kiváltó okok, ha a hím egy másik hímmel találkozik vagy udvarol a nősténynek. A nyugalmi állapot színei ilyenkor hirtelen megélénkülnek, a kontúrok élesebbek lesznek. A nőstények is színekkel jelzik esetleges fogamzó képességüket, illetve vemhességüket. Ekkor a világoszöld színt lecserélik más mintákra. Egyes példányok mohával benőtt fakéregre hasonlítanak.

A jackson kaméleonok ragadozók, rovarokkal, százlábúakkal, ászkarákokkal, pókokkal, gyíkokkal, kis madarakkal, és csigákkal táplálkoznak.

Különleges és fontos szerve a nyelv, amely egyedülálló az állatvilágban. A kilőtt nyelv hossza elérheti az állat teljes testhosszának másfélszeresét is. Az akár 50 kilométer/órás sebességü lövés a nyelvcsontnak köszönhető, amely szinte rugóként lövi ki a tapadókoronghoz hasonló végű izmos nyelvet. A nyelv ragadós vége körbefogja a zsákmányt, és vákuumot képezve tartja azt egészen addig, míg az állat a nyelvét vissza nem húzza a szájába. Ezután a kaméleonok apró fogaikkal alaposan megrágják a zsákmányt.

   

A kaméleonok egymástól függetlenül tudják mozgatni a szemeiket, és ezáltal két különböző képhatást észlelnek egyszerre.

A szemhéjak szinte teljesen összenőttek, ezáltal az állat látása nagyon éles, aminek fontos szerepe van a zsákmány felderítésében.

Amikor felfedezte a leendő eleséget, mindkét szemét arra a pontra irányítja, beméri a távolságot és megcélozza, majd nyelvét kilőve elfogja áldozatát.

Az állat képes egy ágon mozdulatlanná merevedni anélkül, hogy elveszítené egyensúlyát. Ennek során harapófogószerű, éles karmokkal ellátott mellső és hátsó lábaival kapaszkodik, és hosszú fogófarkát is az ág köré tekeri, mint ötödik lábat.

   

   

   

A kifejlett hímek elérhetik a 38 - 40 centimétert, a nőstények a 20 - 25 centimétert, de jellemző hosszuk általában 15 - 25 centiméter. Testét bőrpikkelyek borítják, melyeket bizonyos időközönként az állat részleteiben vagy egészben levedli. Fiatalabb korban a vedlés általában néhány óra alatt lezajlik, viszont a kifejlett állatok részletekben vedlenek és akár több napig vagy hétig is eltarthat ez a folyamat. Az ivarérettséget öt hónapos korban érik el. Élettartamuk változó, a hímek általában tovább élnek.

   

A hímek a párzási jogok megszerzéséért általában színük változtatásával és pózolással érvényesítik dominanciájukat, nem ritkán szabályos párbajt vívnak a nőstény kegyeiért.

Amíg a legtöbb kaméleon a tojásrakó, a jackson kaméleon 5 - 6 hónapos vemhességet követően 10 - 30 élő utódot hoz a világra életkortól és az anyaállat méretétől függően. A kicsik átlagosan 50 - 55 milliméter hosszúak, súlyuk mindössze 5 - 6 gramm. A kis kaméleonok színezete szürkésbarna, világosabb foltokkal tarkítva.

   

Bélyegmotívumként is találkozhatunk a háromszarvú kaméleon képével.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a HÜLLŐK menübe