Az oroszlán


Az oroszlán (Panthera leo) a macskafélék (Felidae) családjába tartozó emlős. A tigris után ez a legnagyobb termetű és legelterjedtebb nagymacska.

A kifejlett hímoroszlán könnyen felismerhető sörényéről. Marmagassága 150 centiméter, súlya akár a 250 kilogrammot is elérheti. A nőstények kisebbek, marmagasságuk általában 120 centiméter, a súlyuk 200 kilogramm körüli. A vadon élő oroszlánok körülbelül 15 - 20 évig élnek, míg fogságban elérhetik a 25 éves kort is.

   

Húsevő ragadozók, különálló családokban, falkában élnek. A család nagyobb részben nőstényekből, kölykeikből, és egy vagy több, egymással rokoni kapcsolatban álló hímből áll, melyek a felnőtt nőstényekkel párosodnak. Rendszerint az egy falkába tartozó összes nőstény rokonságban áll egymással (nagymamák, nagynénik, anyák, nővérek).

A hímek sörényének jelentősége a fajfenntartásban, a nőstények vonzásában és a rivális hímek elijesztésében mutatkozik meg.

   

A mindkét nem védi a falkát a betolakodóktól. A hímek általában nem tűrik meg a kívülálló hímeket, ahogy a nőstények sem a kívülálló nőstényeket.

   



A fiatal hímek mikor elérik az ivarérett kort kizárja őket a falka, vagy önként hagyják el azt.

Ha új hím veszi át a falka vezetését, gyakran megöl az előző alomból származó minden kölyköt, majd azok anyjai néhány héttel ezt követően újra ivarzanak.

Az újszülött vagy fiatal oroszlánokat kölyköknek hívják. A nőstények egyszerre 1 - 5 kölyöknek adnak életet a három hónapig tartó vemhességet követően. A kölykök 18 hónapon keresztül is szophatnak, de normális esetben 8 hét után leválasztja őket az anyjuk. Sok kölyök éhen hal, másokat más nagyragadozók támadnak meg, és a falkát átvevő hímek is sok kölyköt megölnek.



Fogazata és karmai félelmetes fegyverek a zsákmányszerzésben és az egymás elleni küzdelemben egyaránt.

   

Mint minden nagymacska, az oroszlán is csúcsragadozó, ám a többi macskafélétől eltérően csapatban vadászik. A zebrák, kafferbivalyok, zsiráfok és vízilovak, vagy akár a fiatal elefántok is sokkal nagyobbak és veszélyesebbek annál, hogy egyedül szembeszálljon velük.

Leginkább a nőstények vadásznak, azonban a hímek is gyakran aktívan résztvesznek. A vadászó oroszlán nyakra harap, és így eltöri az áldozat gerincét és nagy vérveszteséget okoz.

   

A taktikájuk az, hogy az egyik oroszlán leköti a nagy zsákmányállat figyelmét, míg a többiek a halálos támadás lehetőségére várnak. Előfordul, hogy nem a zsákmányállat nyakát harapják át, hanem megfojtják úgy, hogy befogják az orrát. Az első harapás általában a hímet illeti meg, amelyik gyakran a zsákmányt a falka tagjaitól is agresszíven védi.

   



A legtöbb zsákmányállat nyugodt marad, ha bizonyos távolságon kívül látja az oroszlánokat. Az oroszlánok, akárcsak a hiénakutyák, elsősorban az életképtelen egyedeket szűrik ki a szüntelen üldözéssel.

Természetes ellenségeik a krokodilok, hiénák, hiénakutyák és más oroszlánok. Néhány zsákmányállat (zebrák, vízilovak, zsiráfok, kafferbivalyok, elefántok) rúgása, illetve taposása megbéníthatja vagy azonnal meg is ölheti őket.

   

   



   

Nem veti meg a döghúst sem. Gyakran elkergeti a kisebb zsákmányejtő ragadozókat vagy azok kisebb csapatait, hogy elvegye prédájukat.

   

   

Az oroszlánokat is elkergethetik a zsákmánytól a hiénák és a hiénakutyák ha többen vannak. A többi macskaféléhez hasonlóan nagyszerűen látnak a sötétben, így éjszaka is hatékonyan tudnak vadászni. Naponta több mint 20 órát alszanak.

   

Nincs még egy állat, melyre több figyelmet szenteltek volna a művészetben és az irodalomban. Az oroszlán már a Chauvet - barlang kőkori rajzain is látható, és a Bibliában is 130-szor fordul elő.

   


Az oroszlánok Fekete-Afrika legnagyobb részén megtalálhatók. Főleg a fás területeket kedvelik, de előfordulnak a félsivatagos és bozótos helyeken is.

A berber oroszlán (Panthera leo leo), más néven atlasz- vagy núbiai oroszlán, az oroszlánok egyik alfaja. A vadonból kihalt és fogságban is kihaltnak hitték egészen addig, amíg az utóbbi három évtizedben szétszórtan találtak egyedeket cirkuszi populációkban.

Az alfajok közül ez a legnagyobb. Észak-Afrikában az Atlasz-hegységben és a Marokkótól Egyiptomig terjedő területen élt, hegyi ragadozó volt, az erdőségeket kedvelte. Az utolsó ismert berber oroszlánt az Atlasz-hegységben lőtték ki 1922-ben.

   

Az ókori Róma uralkodói berber oroszlánokat használtak a kegyetlen cirkuszi viadalokhoz. Korabeli források szerint a nemesek, például Sulla, Pompeius és Julius Caesar, egyszerre akár 400 oroszlánt is halomra öletett a gladiátorokkal.

   

Korábban az európaiak mértéktelen vadászata miatt Afrika oroszlánállománya megcsappant, és egyes alfajok, mint a fokföldi oroszlán (Panthera leo melanochaitus), ki is haltak. 2000 nyarán felfedezték a fokföldi oroszlánpárt két kölykével a novoszibirszki állatkert kifutóján, ahol csak egyszerűen "oroszlánnak" voltak elkönyvelve. Korábban a zoológusok sem tudták, milyen ritkaság van a birtokukban, és azt sem tudták, hogyan kerültek oda ezek az állatok. Végül kiderítették, hogy ezek valóban a rég kihaltnak hitt állatok egy vándorcirkuszban élték túl az elmúlt időszakot.

   

Ma a legtöbb oroszlán Közép-Afrika és Dél-Afrika országaiban él (Botswana, Angola, Mozambik, Zambia, Kongói Demokratikus Köztársaság). Ennél kisebb a kelet-afrikai és a kevéssé ismert nyugat-afrikai oroszlánpopuláció. A nyugat-afrikai oroszlán (Panthera leo senegalensis) alfaj példányszáma 30000-100000 közé tehető.

Törzsalaknak az oroszlánok között a berber oroszlánt tekintik, ehhez képest a szenegáli kisebb testméretű. Sörénye egyszínű, a nyakszirtnél és a nyak felső részén dús, lefelé folytonosan keskenyedik, alul hiányzik.

A szenegáli oroszlán élőhelye Nyugat-Afrika, Szenegál környéke. A 20. század első felében még egészen Afrika déli csücskéig elterjedt, és ezzel a legnagyobb egyedszámú alfaj volt. Mára Szenegálban egyetlen szenegáli oroszlán sem maradt, csak a Szenegál folyó menti gambiai Szenegál Nemzeti Parkban található példányuk.

   

A régmúlt időkben Eurázsiában is éltek oroszlánok, a Balkántól Kis-Ázsián és a Közel-Keleten át egész Indiáig.

Asszíriai oroszlánvadászat

Héraklész első hőstette is ehhez kapcsolódik. Mivel a nimeai oroszlánt semmiféle fegyver nem fogta, így puszta kézzel győzte le.

Héraklész puszta kézzel megöli a nimeai oroszlánt

Ezek az ázsiai oroszlán (Panthera leo persica) alfajhoz tartoztak. A hím fej-törzshossza 160 - 180, a nőstényé 130 - 150 centiméter. A hím marmagassága elérheti a 110 centimétert. A hím testtömege 160 - 190, a nőstényé 110 - 120 kilogramm. Bundája valamivel bolyhosabb, és farokbojtjuk nagyobb, mint az afrikai alfajoké. A hímek sörénye általában vöröses, de némelyik hímé fekete színű. Az újszülöttek bundája sötét foltos, azonban hamar kivilágosodik.

Nagy méretük és nappali életmódjuk könnyebben elejthetővé tette őket a vadászok számára, mint a tigriseket vagy a leopárdokat. Utolsó európai élőhelyük Görögország volt, ahonnan az 1. században tűntek el. Ázsiában a 20. század elejére haltak ki. Az utolsó vadon élő ázsiai oroszlánok ma csupán az Északnyugat-India területén fordulnak elő. A körülbelül 300 oroszlán, kevéssel több mint 1400 négyzetkilométer területen él rezervátumban.

   

Ritkaságszámba megy, de fehér oroszlánok is léteznek Dél-Afrikában. Jelentős hátránnyal küzdenek, amikor vadászni indulnak, hiszen fehér szín elárulja rejtekhelyüket. Szaporodásuk ritkaságszámba megy, és mindössze kétszáz él belőlük a világon.

   

Az oroszlán visszatérő jelkép volt a királyi címerekben és a lovagi vérteken, pajzsokon.

A kínai művészetben is sűrűn megjelennek, annak ellenére, hogy ott soha nem éltek.

      

Országok ma is gyakran szerepeltetik az oroszlánt címereikben. Csupán az európaiak közül ragadunk ki néhányat.

Bolgár Köztársaság       Észt Köztársaság       Cseh Köztársaság       Finn Köztársaság

Holland Királyság      Egyesült Királyság      Luxemburgi Nagyhercegség       Svéd Királyság

Magyarország településeinek címereiben is sokszor láthatunk stilizált oroszlánfigurát. Találomra választottunk ki ötöt a több tízből.

       Bököny               Győrújbarát            Hegyhátsál            Berettyóújfalu            Balatonboglár

Az ipar és a kereskedelem reklámcélra is felhasználja az oroszlán képét.

      

Természetesen nem hagyhatjuk ki hazánk leghíresebb oroszlánjait sem a felsorolásból.

   

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a EMLŐSÖK menűbe