A fecskefarkú lepke


A fecskefarkú lepke (Papilio machaon) a rovarok (Insecta) osztályának a lepkék (Lepidoptera) rendjébe, ezen belül a pillangófélék (Papilionidae) családjába tartozó faj.

Európa és Ázsia nagy részén, Japánt is beleértve, valamint Észak-Afrikában és Észak-Amerikában fordul elő. Nagy-Britanniában e faj korábban igen elterjedt volt, de ma már csak helyenként fordul elő. Magyarországon elterjedt és gyakori.

Az eurázsiaiak és észak-afrikaiak alapszíne sárga, az első szárnyak hátsó szegélyét két párhuzamos fekete sáv övezi. A hátulsó szárnypáron vannak a fecskefarkak, amelyek hosszúsága változó. A szárnypár jellemzője a beöblösödő szárnyszegéllyel párhuzamosan húzódó kékesfekete szalag, valamint egy-egy pirosas vagy rozsdabarna szemfolt a szárnyak belső szögletében. A tavaszi alak lényegesen kisebb és halványabb. Szárnyfesztávolsága 75 - 100 milliméter.

   

A: Első szárny

B: Bunkós csáp

C: Összetett szem

D: Pödörnyelv

E: Tor

F: Láb

G: Potroh

H: Hátsó szárny

I: Farok


A nyílt hegy- és dombvidéki lejtőket kedveli, 2000 méter magasságig. A kertekben is megjelenik, főleg ha ott sárgarépát termesztenek. A nyári réteken vitorlázó repüléssel az ernyősvirágzatúakat keresi fel. Pödörnyelvével szívesen szívogatja a virágokat, röpte gyors.

   

Szaporodási időszaka helyenként változik. A trópusokon és a melegebb szubtrópuson egész évben szaporodik, és akár hat-hét nemzedéke lehet, de a hidegebb zónákban mindössze a nyár közepén egy nemzedéke van. A mérsékelt övben a szaporodási ideje tavasz és nyár. Az ősszel bebábozódott egyedek áttelelnek, a belőlük kibújó tavaszi forma eltérő a nyáritól.

A Kárpát medencében évente két nemzedéke van (április - május és július - augusztus hónapokban). Petéit egyesével rakja le különböző ernyős virágzatú növényekre. A kifejlett lepke 3 - 4 hétig él.

   

A megtermékenyített és lerakott pete színe a hernyó (lárva) fejlődésének megfelelően változik

A petéből a hernyó 8 - 10 nap múlva kel ki. A frissen kibújt hernyó - miután kirágta magát, - első élelemként a pete burkát kebelezi be.

   

A ragadozók elleni védekezésként ekkor még madárürülék színű, majd később lesz zöld, szelvényein fekete - narancs harántszalagokkal.

   

Veszély esetén ellenségeit megpróbálja úgy elijeszteni, hogy két, félelmet keltő narancs színű "szarvát" kinyújtja.

   

1./ Fej

2./ Valódi lábak

3./ Légzőnyílások

4./ Potroh állábai

5./ Végbéltájék állábai

A pillangón csupán a 2 számmal jelölt valódi lábak jelennek meg.

A hernyók az ernyős virágúak leveleit eszik, néha kertekben a kapron, köményféléken és sárgarépán is megjelennek. Igen falánk, nagyobb tömegben kárt tudnak okozni.

A hernyó 6 - 7 hét múlva egy növényszárhoz vagy ághoz tapad és bebábozódik, melyet selyemszállal rögzít. A bábban a pillangóvá alakulás - az évszaktól függően - 2 - 24 hét alatt megy végbe.

   

Hazánkban védett, eszmei értéke: 2000 Ft

 

Ismertségét és népszerűségét mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy számos ország postabélyegein szerepel díszítő motívumként.

 

 

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a LEPKÉK menűbe