A görögdinnye


A görögdinnye (Citrullus lanatus) a tökfélék (Cucurbitaceae) családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfaj, illetve termésének a neve. Sokan édes íze miatt gyümölcsnek tartják, de termesztéstechnikailag zöldségnek számít.David Livingstone, a híres Afrika-kutató, leírja a görögdinnyét, amint a Kalahári-sivatagban rengeteg található belőle, úgy gondolják, hogy innen származik, és itt szabadon nő.

Nem ismert, hol termesztették először, de a legkorábbi feljegyzett görögdinnyeszüret nagyjából 5000 évvel ezelőtt a dinasztikus Egyiptomban történt. A növényt gyakran helyezték fáraók sírkamrájába élelemként a túlvilágra.

A 10. században már termesztették Kínában, mely ma is a világ legjelentősebb görögdinnye termesztője. A 13. században a mór hódítók hozták be Európába.

 

A termés alakja igen változatos, a gömbtől, a megnyúlt hengeres formáig változik. Egy-egy termés tömege 2-15 kilogramm. A héj színe fehéres, világoszöld, közép zöld, kékeszöld, feketés zöld lehet. Felülete sima vagy enyhén barázdált, rajzolata lehet csíkozott, márványozott.

A héja 1-2 centiméter vastag. A hús színe fehér, sárga, citromsárga, sötétebb sárga, világos rózsaszínű, rózsaszínű, piros, vérvörös. (A fehér és a sárga színűek elsősorban takarmánydinnyék.)

      

A magok elszórtan helyezkednek el, méretük 0,5-2,0 centiméter között változik. Színe fehér, krémszínű, barnás, szürke, fekete is lehet. Egy-egy növényben 300-600 darab található. Csírázóképességét 6-8 évig megtartja.

      

Az étkezési fajták szára és hajtáscsúcsa kevésbé, a takarmánydinnyéké erősen szőrözött, erről is megkülönböztethetők. A kacsok lehetnek elágazás nélküliek, vagy 2-3 irányban elágazódóak.

   

A levelek 5-10 centiméteres levélnyélen ülnek. A levéllemez gyengén vagy erősebben szeldelt, többszörösen tagolt. Színe zöld, sötétzöld, ezüstös zöld. A lemez felületét viaszréteg borítja.

   

A virágok kicsik, zöldessárgák. A három virágtípus: hím, hímnős, nőivarú, itt is megtalálható. A termős virágok zöme idegenmegtermékenyülő. A termékenyítést méhek és más rovarok végzik.

   

   

Magyarország egész területén megfelelők az éghajlati és talajadottságok a termesztés feltételeinek. Évszázadokkal ezelőtt kialakult a sajátos magyar igény a kiváló minőségű, vékony héjú, vérvörös hússzínű, apró magvú fajták iránt. Korábban a nagy termésű fajták (Hevesi, Csányi) voltak divatosak. Az 1960-as évektől a kisebb terméseket fejlesztő fajtatípusok lettek kedveltebbek.

Távolkeleten és Ausztráliában hatalmas dinnyefarmokon nagyüzemi módszerekkel termelik a görögdinnyét.

   

   Japánban - elsősorban a szállítás és raktározás jobb helykihasználása céljából - kocka alakú dinnyéket is termesztenek.

A még kicsiny, már megfogant dinnyét egy átlátszó, kocka alakú dobozba helyezik, melyben növekedve kitölti azt, s egyben felveszi annak alakját.

A fantázia és a divat nem ismer határokat. Amennyiben a kedves - pénzes - vásárló úgy kívánja, különféle alakú görögdinnyékhez is hozzájuthat.

Természetesen ezek ára a hagyományos gömb alakúénak 8 - 10 szerese.

Miért jó a görögdinnye?

Elsősorban kitűnő íze és cukortartalma miatt kedveljük. Vitamintartalma nem jelentős, de kálium, nátrium, kalcium, vas és foszfor található benne.

Víztartalma 90-95%, így fogyasztásával a szervezetbe jutó víz a veseműködést előnyösen befolyásolja. Régebben vizelethajtó tulajdonsága miatt gyógynövényként is emlegették.

A vízhajtó hatás és az alacsony kalóriatartalom miatt fogyókúrához is nagyszerűen alkalmazható. A dinnye-kúra azonban elég drasztikus súlycsökkenést eredményez, ezért óvatosan kell vele bánni. A gyümölcsön kívül a kúra közben zöldséget, halat, sovány húsokat és alacsony zsírtartalmú tejtermékeket is ehetnek a fogyni vágyók, de csak mértékkel. A görögdinnyés diéta nagy előnye, hogy nem kell koplalni, mert a lédús gyümölcs nagyon laktató. Könnyen emészthető, a gyomor- és bélműködést serkentő, nyersrosttartalma elősegíti a vastagbél működését.

A dinnyét lábadozóknak is ajánlják, mivel megtisztítja a vért, így segít felépülni a betegségekből. De a felső légzőszervi panaszok kezelésében is hatásos, gyógyítja a gyulladásokat.

Gyerekeknek, terhes anyukáknak, májbetegeknek illetve krónikus betegségben szenvedő, folyamatos orvosi kezelés alatt álló betegeknek viszont a dinnye-kúra nem ajánlott, mert szervezetük egyensúlyát felboríthatja.

Honnan tudjuk, hogy jó a dinnye?

Vizsgáljuk meg a kocsányát! Ha összeaszalódott, fonnyadt, akkor a dinnye állott. Tudják ezt a dinnyeárusok is és gyakran rövidítgetik a dinnye kocsányát, amíg teljesen el nem fogy. Már a kocsány nélküli dinnye is arról árulkodhat, hogy a termést nem aznap szedték fel.

Az érett görögdinnyének a földön fekvő oldala sárga színű, s ütögetésre mélyebb hangot ad. A túlérett dinnye héja, főleg a kocsányával ellentétes végén megpuhulhat.

A tapasztalt gazdák tudják, hogy a görögdinnyét szeptember első hetéig nyugodtan árusíthatják. Szeptember 5-én van az a Lőrinc-nap, amely után a dinnye már "lőrincessé", azaz emberi fogyasztásra alkalmatlanná, túléretté válik. Sajnos a vásárlók ezt gyakran nem tudják és már az augusztus 10-i Lőrinc-nap után nem vásárolnak dinnyét, pedig augusztusban érik be a legízletesebb hazai görögdinnye java része (például a hosszúkás sárga és piros bélű egyaránt).

Hogyan készítsd elő tálalásra a görögdinnyét?

Még néhány egyszerű, gyorsan elkészíthető és mutatós forma

   

   

      

A görögdinnye termesztési kultúráját és a "gyümölcs" közkedveltségét mi sem mutatja jobban, minthogy Csányon, Medgyesegyházán, Sellyén, Hajdúbagoson is már hagyománya van a görögdinnye fesztiválnak, melyeken a dinnyéhez fűződő népszokásokat is felelevenítik.

Ausztráliában, Queensland tagállam Chinchilla kisvárosában évente megtartják a "Világ legnagyobb görögdinnye fesztiválját", melyről megnézhetsz egy rövid videót.

Amennyiben érdekel a következő fesztivál, - ami az ottani nyár szerint február hónapban kerül megtartásra - keresd fel Facebook oldalukat:

https://www.facebook.com/ChinchillaMelonFestival

Végezetül öszzefoglalva:

Van, aki azért szereti, mert kalóriaszegény, mégis laktat. Van, aki azért, mert egyszerre űzi el az éhséget és oltja a szomjat. Mások az ízéért és az egyediségéért kedvelik. A végeredmény végül is mindig ugyanaz: dinnyét enni jó és érdemes!

Botanika Vissza a kezdőlapra                Botanika Vissza a BOTANIKA menűbe