Nézzünk mikroszkópba!


A mikroszkópba nézve, olyan csodavilág tárul elénk melyben kiderül, hogy a szabadszemmel , vagy kézi nagyítóval nem látható dolgok milyen fantasztikusak, egy tócsacsepp milyen mozgalmas, egy muslica valódi szörnyeteg, és egy pohár tiszta víz, nem is olyan tiszta.

Vizsgálatainkhoz bőven elégséges egy iskolai vagy hobbi mikroszkóp. Ahhoz, hogy valamit megvizsgálhassunk, s át/bele lássunk, metszetet, nyúzatot kell készíteni.

Szükségünk van csipeszre, bontótűre, éles szikére, pengére vagy mikrotomra.

Preparátumot készítünk, vékony metszetet, nyúzatot, vagy folyékony anyag esetén a cseppet egy üveglemezre helyezzük, melynek tárgylemez a neve. Azért, hogy a preparátumunk védve legyen, ne száradjon ki túl gyorsan, egy hártyavékony üveglappal fedjük le, ez a fedőlemez.

Ha a preparátumunk nedves, a fedőlemez rátapad, ha száraz, használjunk kevés ragasztót vagy vizet, így a vizsgálandó anyagunk nem fog a két üveglemez között csúszkálni.  

Vöröshagyma nyúzat

A hagyma allevelei szorosan egymásra borulva fedésben vannak.

Láttuk, ismerjük ezt a felépítést, hiszen a hagymákat keresztbe vágva minden egyes hagymakarika egy – egy allevél.

A két allevél között vékony hártya található, ezt vizsgáljuk most. Vágjuk be a hagymát, s fejtsünk le egy allevelet.

Azonnal látjuk a keresett hártyát is, fogjuk meg csipesszel, s húzzuk le. Vigyázva - hogy ne tapadjon össze vagy ne pöndörödjön fel – tegyük a tárgylemezre.

Dolgozzunk gyorsan, mivel a vizsgálandó vékony hártya gyorsan kiszárad. A tárgylemezen a bontótű és csipesz segítségével gondosan igazgassuk el, majd helyezzük rá a fedőlemezt.

Amennyiben elkészültünk, kezdetét veheti a vizsgálat.

Egy lepke szárnya

Ezt a sérült lepkepreparátumot nem tartottuk meg a gyűjteményben, viszont mikroszkópi vizsgálatra tökéletes.

Vizsgáljuk meg a szemfoltját!

Csipesszel megfogva a szárnyat, ollóval kivágjuk a vizsgálandó darabot.

Helyezzük a tárgylemezre, majd tegyük rá a fedőlemezt. Ha tartós preparátumot készítünk – azaz más alkalommal is meg kívánjuk vizsgálni, mit csináltunk – használjunk ragasztót.  A mikroszkópos munka alapszabálya, hogy dolgozzunk tisztán.

Tartsunk rendet magunk körül, eszközeink is legyenek mindig rendben.

Az archivált preparátumokat készítéskor mindig címkézzük fel, mert később már nem emlékszünk az adatokra.

Vezessünk mikroszkópos füzetet, albumot, melybe feljegyezhetjük megfigyeléseinket, rajzainkat, fényképeinket rögzíthetjük, vagy a látottakat számítógépre átvive akár ki is nyomtathatjuk.

Preparátumainkat tartsuk jól záródó dobozban, ne sérüljenek.

A mikroszkópos vizsgálatoknak nincs határa. Megnézhetünk egy hajszálat, láthatunk papucsállatkát egy pocsolyából vett mintában, készíthetünk izomszövet preparátumot különböző húsokból, mielőtt a sütőbe kerülnek, megvizsgálhatjuk a burgonyakeményítőt, vagy a kertben lévő növényi kártevőket (levéltetvek, atkák) felépítését is.

Botanika Vissza a kezdőlapra                  Botanika Vissza a PARÁNYOK menűbe