Mikulásvirág

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) napjainkban a karácsony egyik szimbolikus szobanövénye. A növény hazájában Észak és Dél Amerikában akár 3 - 4 méter magasra is megnő. Az 1960-as évek elején még magas növésű cserjeként ismerték, amelyet lakásban nehéz levelei és virágai megtartására késztetni.

          

Mai nemesített fajtái viszont már bokrosabb növésűek, dekoratívabbak és ellenállóbbak, ráadásul kisebb termetűvé alakították.

Termesztett változatai tömött, nagyjából 30 - 45 centiméter magas növények, formájuk megőrzéséhez évente metszeni kell őket. Virágai (azaz színes virágzati fellevelei) 2 hónapig tartanak. A mikulásvirág szépsége nem az igazi virágaiban rejlik, hiszen a kis sárga apró virágok nem túl nagy díszítő értékűek, de a piros vagy épp rózsaszín, fehér fellevelek annál inkább dekoratívak.

          

          

A holland kertészeknek köszönhetően egyre több fajta mikulásvirág érkezik hazánkba, gondozhatunk fehér, piros, bordó, rózsaszín, vagy épp kék mikulást is.

Kapható törpe és dupla levelű mikulás vagy hatalmas akár egy méter átmérőjű növény is.

          

Vásárlás előtt célszerű átgondolni, hogy megfelelő helyet tudunk-e biztosítani számára. Ha a mikulásvirág levelei vaskosak, élettelik, virágai bimbósak és semmilyen sérülés nem látszik a növényen, akkor nagy valószínűséggel hosszú életű lesz nálunk.

Évelő, tehát egész évben gondozásra van szüksége. Mire is vállalkozunk ha ilyen virágnak leszünk boldog tulajdonosai?

A novemberben - decemberben ajándékba kapott, vagy éppen megvásárolt virágot világos, de hűvös helyre tegyük.

Számára a legkedvezőbb hőmérséklet 15 Celsius fok. Amennyiben egy számunkra is kedvező temperáltságu szobában jelöljük ki a helyét, ott melege lesz, s a növény levelei hamarosan lehullnak.


        

Télen a meleg fűtött lakásban földje gyorsan kiszárad, de ha hidegebb helyre tudjuk elhelyezni, mint például egy folyosó akkor vigyázzunk, nehogy túlöntözzük, mivel a hidegebb helyiségben kevesebb vizet párologtat.

Lehetőleg lágy vízzel öntözzük, hetenként egy alkalommal célszerű növénytápos vizet alkalmazni. A gondoskodást meghálálja, hiszen februárig megtartja szép színes ruháját.

Februárban lehullatja leveleit, ekkor 10 - 15 centiméterre vágjuk vissza ágacskáit, és április végéig - május elejéig pihentessük.

Ez idő alatt tápoldatot egyáltalán ne alkalmazzunk, s a locsolást is csökkentsük, szinte száraz legyen a földje.


Tavasz végén, nyár elején keressünk számára egy árnyékos helyet a szabadban, ismét kezdjük el öntözni és heti egy alkalommal tápoldatot is alkalmazhatunk. Ne tegyük ki erős napsütésnek, mert levelei könnyen megégnek. Amennyiben szükséges ekkor célszerű az átültetést is végrehajtani.

A tavaszi első hajtásokat vágjuk vissza felére. Kerüljük, hogy a növény nedve bőrünkkel érintkezzen! A mikulásvirág a kutyatejfélék családjába tartozik, mérgező tejnedvet tartalmazz, amely veszélyes lehet kisgyerekre, vagy házi kedvencünkre.

Árnyékos helyen növénykénk hamarosan dús, méregzöld levelekkel ajándékoz meg bennünket. Ha azt szeretnénk, hogy télire a mikulásvirágunk olyan színpompás legyen mint előző évben, akkor a következők szerint célszerű eljárni.

Már szeptember közepétől biztosítsunk számára legalább 14 óra teljes sötétséget, amit letakarással is megoldhatunk, ezzel hosszabbítjuk meg számára az éjszakát. Amikor észleljük, hogy a fellevelek beszíneződése megindul, a letakarást elhagyhatjuk.

Nyár folyamán lehetőségünk van arra is, hogy növényünket szaporítsuk. Vágjunk le 10 - 15 centiméteres dugványokat, s a metszési felületet gyorsan merítsük forró vízbe. Ezzel elérjük, hogy a tejnedv nem folyik ki a növényből. Hagyjuk 1 napig szikkadni, majd laza talajba dugványozzuk.


Milyen problémák adódhatnak a növénnyel?

A lankadó, sárguló vagy lehulló levelek jelzik, hogy valami nincs rendben a növény ápolása körül.


Ha a zöld lombja sárgára színeződik, a levelek elvesztik tartásuk mielőtt lehullnak, vagy elszáradás jelei mutatkoznak, biztos jele annak, hogy a növény gyökérrendszere károsodott. Ennek a pangó víz vagy a hideg a leggyakoribb oka. Rosszul tűri a 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet, és a pangó vizet.

          
          

Ha a mikulásvirág már zölden elhullatja alsó leveleit, arra utalhat, hogy a növény kiszáradt, vagy erős napfénynek, esetleg a fűtőtest melegének, illetve száraz levegőnek lett kitéve.

Óvni kell a viaszos pajzstetűtől, az atkáktól és egyéb növénykártevőktől.

          

Bármi is legyen az ok, ha a levelek hullani kezdenek, már túl késő ahhoz, hogy a folyamatot visszafordítsuk. Az elveszített levelek helyére ugyanis nem nőnek újak. Ha a növény felkopaszodott, nincs más hátra, mint beszerezni egy új mikulásvirágot. De erre nálad nem kerülhet sor.

 

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a BOTANIKA menűbe