A mosómedve


A mosómedve (Procyon lotor) egy közismert, csíkos farkú és jellegzetes banditamaszkot viselő mindenevő, amely remekül alkalmazkodott az emberek közelségéhez. Mai ismereteink szerint összesen 18 faj tartozik a családba. Ami a nevét illeti, táplálékát valóban szokta tisztogatni, de a medvefélékhez nincs különösebben köze.

   

A mosómedve hazája eredetileg Észak- és Közép-Amerika, Kanada, az USA és Mexikó vízközeli vidékein fordul elő, illetve bárhol, ahol emberek élnek. Prémje miatt Európában és Ázsiában is létesítette mosómedve farmokat, és az elszökdösött példányok a helyi körülményekhez alkalmazkodva elszaporodtak.

Európában a terjeszkedés központja Nyugat-Németország, a Mosel völgye és az Eifel-hegység, a Benelux-államok és Franciaország keleti vidéke, de a hajdani Szovjetunióban is megtelepedett. Magyarországon a vadászok minden évben kilőnek 1 - 2 példányt. Először 1998-ban, Szombathelyen esett zsákmányul.

1934-ben Hermann Göring, - aki akkor a Birodalmi Erdészeti Hivatal feje volt, - adott engedélyt arra, hogy néhány mosómedvepárt szabadon engedjenek a német erdőben "a Birodalom faunáját gazdagítandó" eszmével. Természetes ellenségek híján azóta jelentősen elterjedt. Ahol megjelenik, nagy pusztítást képes okozni a madarak közt, melyeknek tojásait elrabolja.

A mosómedve csontváza

   

A mosómedve többnyire 60 - 95 centméter hosszú, farka 20 - 40 centiméter, súlya átlagosan 6 - 9 kilogramm, de 14 kilogrammos példányok is előfordulnak. Testömege nagy része az elraktározott zsír, főleg a hidegebb éghajlaton élő állatoknál. A nemek egyformák, bár a hím valamivel nagyobb.

Bundája szürkésbarna, a hasi oldalon fehéres. Jellegzetes a farok fekete-fehér gyűrűs csíkozása, illetve a szemek feletti fekete álarc, ami afféle miniatűr gonosztevő külsejével ruházza fel a gyakran valóban szemtelenül lopkodó állatot. A fej alakja egyébként rókaszerű, orra és fülei hegyesek, ötujjú mancsai rendkívül ügyesek.

      

Erős karmaival kiválóan tud fára mászni, veszély esetén legszívesebben a magasba menekül. A kicsinyek addig gyakorolnak anyjuk óvó tekintete mellett, míg megtanulnak ügyesen egyensúlyozni és mászni.

   

A mosómedve alapvetően éjszaka aktív, magányos faj. A nappalt általában összegömbölyödve tölti a fák biztonságos lombkoronájában, vagy egy sziklahasadékban. Nagy zuhanásokat, eséseket is képes elviselni.

   

   

Bár kiváló úszó, elég ritkán megy mélyebb vízbe, noha a talajon rendszerint lassan döcög, meglepően gyors, akár 25 kilométer/óra sebességgel is képes futni.

Hallása kiváló, még a talajban mozgó földigiliszta neszezését is meghallja.

A színeket nem túl jól érzékeli, de látása éjszaka sem hagyja cserben.

Nagyon fontos érzékszerve a két első mancsa, mely "hiper érzékeny" tapintórendszerrel bír.

Evés előtt élelmét két első mancsával vízben "megmossa". A művelet alatt - a víz hatására - mancsának kemény rétege felpuhul, érzékennyé válik, már tapintással meggyőződik a zsákmány fogyaszthatóságáról és ekkor távolítja el a számára ehetetlen részeket is.


Egy példány rendszerint egy 1 - 3 kilométeres átmérőjű területen mozog, amely átfedésben lehet más egyedek zónáival is. A territorialitás csak táplálékban szegény vidékeken jellemző. A hímek területe rendszerint nagyobb a nőstényekénél. .

A mosómedve nem válogatós, bármit elfogyaszt. Gyakran eszik növényi terméseket és magvakat (makkok, bogyók, vadcseresznye, vadszőlő, datolyacseresznye, stb.), olykor a mezőgazdaságban termesztett növényekre is rájár (barack, dinnye, szilva, citrusfélék, esetleg gabona).

Étlapján többek között ízeltlábúak, halak, rágcsálók, kétéltűek és tojások szerepelnek.

   

   

   

Az emberek közelségét kihasználja, rendszerint átkutatja a szemetet, kiborítva a tárolókat, hogy különféle maradékok és más kidobott ételek után nézzen. Előszeretettel dézsmálja meg a madáretetőket.

   

   

A gazdag tápláléklelőhelyen több példány is összegyűlhet. Az eledelt ügyes mellső mancsaival fogja meg és veszi a szájába, megtisztogatva azt.

   

Nem alszik téli álmot, bár hidegebb vidékeken hosszabb inaktív periódus figyelhető meg. Mivel az életfunkciók nem lassulnak le, az állat a zsírtartalékait használja fel. Őszi tömegének akár felét is elveszítheti a tél alatt.

A februártól júniusig tartó párzási időszakban a hímek gyakran kiterjesztik területüket, hogy több nősténnyel találkozhassanak. Ilyenkor egy darabig akár együtt is maradhat a pár, de párzást követően útjaik elválnak. A vemhesség 63 - 65 napig tart, ezt követően jön a világra egy védett faodúban a 3 - 7, vak kölyök. Az utódok szeme csak háromhetes korukban nyílik ki, elválasztásra 10 hét után kerül sor. Ezt követően a fiatal állatok már anyjukkal tartanak táplálékszerző útjain. A kis mosómedvék az első telet anyjukkal töltik, és a következő tavaszon hagyják el a szülői fészket, de sokszor meglehetősen közel telepszenek le.

   

A faj átlagéletkora a vadonban általában 5 év. Nagyon sok kölyök nem éri meg a második életévét, elsősorban az emberi tevékenység (vadászat, közlekedés) és a táplálékhiány miatt. Jó körülmények között akár 16 - 21 évig is elélnek.

A számos ragadozó (sasok, prérifarkasok, farkasok, baglyok, kígyók stb.) által pusztított mosómedvék példányszáma a 20. század elejétől kezdve rohamosan növekszik, köszönhetően a faj rendkívüli alkalmazkodóképességének.

Ezen a tendencián az sem változtatott, hogy az európai telepesek kezdettől fogva vadászták prémje miatt, az 1920-as években pedig egyenesen divatba jött a mosómedvebunda. A mai napig tenyésztik szőrméjéért.

      

Több kísérlet történt a faj háziasítására, ám kiskedvencnek - folyamatos kártételei miatt - nem igazán alkalmas.

A földművesek számára komoly kárt tudnak okozni, amikor földjeiket és gyümölcsöseiket dézsmálják. Számos olyan betegség - például a veszettség és a pestis - hordozói lehetnek, amelyek emberre és állatra egyaránt veszélyesek.

Az európai állomány második világháború óta tartó terjeszkedése különösen veszélyes a helyi társulásokra nézve, ezért több országban, köztük hazánkban is egész évben vadászható.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a EMLŐSÖK menűbe