A házilégy


A házilégy (Musca domestica) a rovarok (Insecta) osztályának a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe, ezen belül a légyalkatúak (Brachycera) alrendjébe és az igazi legyek (Muscidae) családjába tartozó faj. A házilégy a sarkvidékek legtávolabbi pontjain kívül a világon mindenhol honos. A kiirtására irányuló kísérletek nem jártak eredménnyel. Továbbra is nagy tömegben fordul elő, főleg azokon a területeken, ahol rosszak a higiéniai viszonyok.

A kifejlett házilégy hossza 6 - 9 milliméter. Teste fejre, torra és potrohra tagolódik. A tor fekete, a potroh barna. Egy pár repülőszárnya van, hátulsó pár szárnya billérré, kis rezgővé alakult, ezek adják a zümmögő hangot, és ezek segítségével képes repülés közben manőverezni.

   

Három pár ízelt lába van, melyek végén karom és tapadópárnák találhatók. Ezek segítségével a függőleges üvegfelületen - az ablakokon - is biztonságosan közlekednek.

Az ízek érzékelésére szolgáló kemoreceptorok a lábon találhatók, rövid csápjai szaglószervek.

   

A házilégy magányos rovar, a táplálékforrás közelében azonban többen is összegyűlnek. Tápláléka elsősorban rothadó hús, gyümölcs és állati ürülék. Szájszerve tapogatópárnás nyaló - szívó, melyet szívókának nevezünk. Csücsőrítő, nyaló - szívó szájszervével mely a végén párnaszerűen kiszélesedik, csak folyékony táplálékot képes fogyasztani.

   

Táplálkozás előtt a légy megnyálazza táplálékát, így teszi számára fogyaszthatóvá. Mivel az emberi élelmiszerekre is rászáll, sok betegséget terjeszt. A legismertebbek ezek közül a tífusz, a kolera és a vérhas.

Mivel is lát a légy?

Két összetett szemmel és három - a fejtetőn elhelyezkedő - pontszemmel (ez utóbbiak csak irányt, fényességet képesek érzékelni). Az összetett szemek több ezer, sőt több tízezer egyszerű szemből, úgynevezett ommatidiumból állnak. Mindegyik egyszerű szem egy "pixellel" járul hozzá a légy által látott képhez.

   

A legyek 360 fokban, tehát hátrafelé is látnak. Ez egyrészt a biztonságuk miatt fontos (mármint nekik), másrészt előnyös, ha a légy látja a saját lábait, miközben le- illetve felszáll a mennyezetre. A legyek három alapszínt látnak.

Szemük sokkal hatékonyabb a mozgás felbontásában, mint az emberé. Míg az emberi szem 24 képet tud felbontani másodpercenként, addig a légy szeme 250 képkockát különít el. A mozifilm tehát a légy számára diavetítés, a fénycsővilágítás pedig diszkófény (mert másodpercenként százszor elsötétedik, de ember ezt nem veszi észre).

A párzási időszak az éghajlattól függ. A nőstény légy már 3 napos korában képes petéket rakni. Egy nőstény akár 9000 petét is lerak, 120 - 150 petét tartalmazó csomókban.

A petecsomókat olyan rothadó anyagokba rakja, amelyek a lárva számára táplálékul szolgálnak. Egy pete körülbelül 1 milliméter hosszú, melyek 12 - 24 óra alatt kelnek ki.

   

A kikelt lárvák falánkan rávetik magukat a táplálékra. A kikelés után 3 - 4 nappal bebábozódnak, és kemény, hordó formájú tonna bábot képeznek.

   

A fiatal légy, amikor kiszabadul a tokból, még nem teljesen kész a repülésre. Időre van szüksége, hogy szárnyai kiegyenesedjenek, megmerevedjenek, s kültakarója is megszilárduljon.

   

Szerencsére a legyeknek sok a természetes ellensége. Nagy légypusztítók a békák és a pókok, de a házi rozsdafarkú és a füsti fecske is.

   

   

A legyek kártétele elleni védekezés

A legyek ellen védekeznünk kell, hiszen betegségek hordozói. A védekezés egyik módja a tisztaság. Ha gyakran takarítunk, nem hagyunk a konyhában ételmaradékot, akkor megakadályozzuk a legyek petézését. A védekezés legegyszerűbb módja a rovarháló felszerelése, mely a szellőzést nem akadályozza, de hívatlan vendégeink számára a behatolást nem teszi lehetővé.

Csalogató anyaggal

Alul nyitott, három lábon álló üvegbúra. Alsó-belső peremén körbefutó csatorna van, amelybe ecetes vizet töltünk. A búra alá kristálycukor csalit teszünk. A légy odarepül, és amikor felszáll, a búra szűk nyílásán berepül, csapdába esik, majd kifáradva az ecetes vízbe fullad, mivel a kivezető utat nem találja meg. Természetesen ne várjuk meg, míg légyhullák tömkelege gyűlik az edénybe!

Légypapírral

Ragasztós légyfogókkal, (henger, lap, szalag, zsinór) ragasztós bevonatban elhelyezett csalétkekkel odacsalogatja a legyeket és beleragadnak a csapdába. Egyszerű, tiszta, mérget vegyszert nem tartalmaz. 100%-os hatás, bár ha megtelnek foglyul ejtett legyekkel nagyon gusztustalan.

Kemikáliákkal

Kémiai szerekkel, csalogató anyaggal (ferromonnal) kombinált kenhető kiszórható kihelyezhető formájú mérgezett csalétkek. (por, granulátum formában). Használatakor vízben fel kell oldani és permetezővel vagy ecsettel fel kell hordani. Egyre jobban terjednek az aerosol jellegű irtószerek. A kémiai szerek alkalmazásával óvatosan bánjunk! Élelmiszer közelében, olyan zárt térben ahol emberek vagy házi kedvenceink (aranyhörcsög, díszhalak, díszmadarak) tartózkodnak ne alkalmazzuk! Az aerosol készítményeket sugárzó hőtől tartsuk távol, és kijuttatásakor nyílt láng ne legyen a közelben!

   

Elektromos rovarcsapdákkal és rovarriasztókkal

Két típusát különböztetjük meg. Az elektromos csapdák a nem kívánt behatolókat fényükkel magukhoz csalják, majd elpusztítják, míg a riasztó készülékek a rovarok számára kellemetlen - emberi fül számára nem hallható - hanghullámok keltésével űzik el a rovarokat.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a ROVAROK menűbe