TERMÉSZETTÁRFedezd fel a természet, az élővilág bámulatosan gazdag csodáit, merülj el a színek és formák bűvöletében, s élvezd mindazt, amit eddig csupán könyvekben, filmen, vagy még soha nem láttál!

- Gondoltad volna, hogy a Föld leghosszabb kagylója több mint 1 méter?

- Tudtad, hogy több mint 800 féle eukaliptuszfaj létezik?

- Hallottál arról, hogy a régi időkben volt olyan csiga, melyet fizetőeszközként használtak?

Megmutatjuk mi a különbség a csiga és a kagyló között, hogy a lepke és a pillangó nem ugyanaz, a tengeri sünnek semmi köze a kertben szuszogó sünihez és az articsóka sem madár.

Egy röpke bepillantás
Hajdú-Bihari Napló 2019. június 15-i híradása

az Ünnepi Könyvhét "SÁRKÁNYTAN" foglalkozásáról.

   <


A HAON 2019. június 14-i képes híradása

az Ünnepi Könyvhét "SÁRKÁNYTAN" foglalkozásáról.

  

  

  

  

  

  Tekintsd meg a Hajdú-Bihari Napló 2019. május 13-i hírét

a Nagyerdei Denevérlesről!

Gyere el Te is!

   <


Tekintsd meg az M2 (Petőfi) TV "Én vagyok itt" műsorában a Természettárról készített riportot!
Ma délelőtt nálunk forgatott az M2 (Petőfi) TV stábja.

A riport képernyőre kerül május 3-án az

"Én vagyok itt"

műsorban.Tekintsd meg a DTV Színképek műsorában a Természettárról készített riportot!
Ma délelőtt nálunk forgatott Nádasdi Anikóval a Debrecen Televízió stábja.

A riport képernyőre kerül április 24-én a Debreceni Színképek című műsorban.

 

 
Hajdú-Bihari Napló hír

2019. 03. 21.

 

 

"Mindennapi kenyerünk"

Előadás Esztáron, az Irinyi Károly Általános Iskola tanulói számára.

 

 
Hallgasd meg Hudák Anita és Hepi Endre riportját a sünökről, mely a RETRO Rádióban hangzott el, 2019. 03. 13-án!Hajdú-Bihari Napló hír

2019. 02. 19.

 

 

"Szobanövények A-tól Z-ig"

Ingyenes előadás 2018. 02. 19-én 16:30 órai kezdéssel, a Méliusz juhász Péter Könyvtár Újkerti fiókkönyvtárában.

 

 Tekintsd meg a HAON fényképes cikkét a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti fiókkönyvtárában 2019. 02. 19-én tartandó "SZOBANÖVÉNYEK" előadásról!

Kattints ide és máris megnézheted!Hajdú-Bihari Napló

2019. 01. 30.

 

 

Gyógynövényeztünk

A Méliusz juhász Péter Könyvtár Újkerti fiókkönyvtárában a gyógynövényeké volt a főszerep.

Megismerkedtünk a kamillával, a vadgesztenyével, a körömvirággal és társaikkal, gyűjtési módjaikkal és gyógyhatásukkal.

Az előadást követően levendulás fürdősót készítettünk.


Tekintsd meg a HAON fényképes cikkét a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Újkerti fiókkönyvtárában 2019. 01. 29-én tartott előadásról!

Kattints ide és máris megnézheted!


Tekintsd meg a HAON cikkét a debreceni Parkerdőben 2019. 01. 20-án megvalósított madárhangismereti sétáról!

  

  

Kattints ide és máris megnézheted!

a Hajdú-Bihari Napló 2019. 01. 21-i száma is megemlíti a vasárnapi sétát.


Ezt okvetlen nézd meg!

A debreceni Ibolya Utcai Általános Iskola Diákökormányzatának elektronikus újságja


Védjük továbbra is a kisvakondot! Köszönjük a megjelenést a Hajdú-Bihari Naplónak


Védjük továbbra is a kisvakondot! Köszönjük a megjelenést a Hajdú-Online-nak.

 IDE kattinva közvetlen elérheted.
Rólunk szóló cikk a NATIONAL GEOGRAPHIC MAGYARORSZÁG oldalon

 IDE kattinva közvetlen elérheted.

Rólunk írnak

Egy cikk a 2018. 06. 04-i Hajdú - Bihari Naplóban a 2018. 05. 08-i récementő akciónkról.

Rólunk írnak

Egy cikk a Hajdú - Bihari Naplóban az óriás tőrösdarazsakról, tőlünk.

Az FM90 Campus Rádióban beszélgettünk Váradi Feri műsorvezetővel és Reszegi Lászlóval a Debrecen 2023. Európa Kulturális Fővárosa Programiroda munkatársával Debrecenről, programokról, a Nagyerdőről, a tőrösdarazsakról és a denevérekről, és a vasárnapi "Majomagy túráról". 2018. 05. 07.

Rólunk írnak

Egy cikk a CívisCafé magazin márciusi számában a Természettárról, a gyűjteményről, tevékenységünkről, egy kicsit a Nagyerdőről, azaz rólunk.

 Interjú az FM90 Campus Rádióban

 IDE kattinva közvetlen elérheted.EZ A LEGÚJABB!

NE HAGYD KI!

 


DEHÍR INTERJÚ 2014. 10. 21.

Mi parkol a darázsgarázsban?

A debreceni Természettárban ez is kiderül

2014. október 21.

A gyermekkori hobbi hatalmas gyűjteménnyé gyarapodott. A házi múzeum az iskolai oktatásba is besegít, természetbúvár missziót vállal fel.

Egy szép őszi napon a két tanító, Barbara néni és Roland bácsi a tanteremből rövid sétára vezényelte a Kardos utcai Hatvani István Általános Iskola 1. a osztályosait. A közeli Rózsahegy utcára indultak, ám negyedórányi gyaloglással egy másik világba érkeztek.

Vajon mi zúg a csigaházban, mi parkol a darázsgarázsban, mi az a papagájhal?

A lakás, ahova beléptek, külsőre semmiben nem különbözik a kertes sorházak hasonló otthonaitól, ám az ajtón belül elénk tárult a csoda.

A kis nebulók tágra nyílt szemmel bámultak, nézegették a tárlókat, szemlélődtek, kérdezősködtek csaknem egy órán át. Érdeklődésük, koncentrációjuk egy pillanatra sem lankadt - volt mire figyelniük, annyira lekötötte őket, amit látnak, s amit hallanak. Megtudhatták, hogy mi zúg a csigaházban, mi parkol a darázsgarázsban, honnan kapta nevét a papagájhal, hogyan lehet majmot fogni, kiderült az is, hogy a rovarhotelben nincs szobaszerviz, s hogy miért legfőbb házőrzőnk a tücsök.

Debrecen egyik rejtett büszkesége ez a házi múzeum. Szerény megfogalmazással Természettárnaknevezi gazdája, Váradi Zoltán, aki az emeleten lakik, míg a földszinti 110 négyzetméteres részt s a parányi kertet a gyűjtemény számára rendezte be. Október óta immár egy újabb terem is a meghódított területek közé tartozik, ahol foglalkoztató helyiséget alakított ki: gyakorlati bemutatókra, játékos természetbúvárkodásra, tesztfeladatok készítésére, rajzolásra, csoportos előadásokra, szakköri beszélgetésekre, a diákokkal közös preparálásokra, mikroszkópos vizsgálódásokra.

- Az interaktív előadások, a szakköri foglalkozások kapcsolódnak a tananyaghoz, de módját és nyelvezetét mindig az adott csoport korához és érdeklődéséhez igazítom. Jönnek óvodások is, de főleg iskolákból érkező csoportok vannak. Nem csak az egészen fiatalok, de gimnazisták és egyetemi hallgatók, s a "civil" nézelődők is profitálhatnak az itt látottakból, hallottakból. Sokszor a pedagógusok jönnek először, feltérképezik a terepet, s aztán hozzák a diákokat, osztályokat, szakköri csoportokat. Rengeteg olyan érdekességet megismerhetnek itt, melyek bemutatására iskolai keretek között nincs lehetőség. Különös figyelmet fordítunk a természetvédelemre, megbeszéljük, mitől lesz madárbarát egy kert, kik a rovarhotel lakói, mi is az a fényszennyezés - sorolja a gyűjteménye közkincsre adásával a természetbúvár missziót is felvállaló Váradi Zoltán.

Jöttek eddig is szép számmal a nyári kapunyitás óta: közeli és távoli iskolák, kisebb baráti társaságok, családok, érdeklődő nyugdíjasok társasága, pedagógusok, vagy például szakmai programként a debreceni idegenvezetők ismerkedtek a város új látnivalójával.

Az egyéni látogatókat előre meghirdetett nyílt napokon fogadják: ilyenkor reggeltől estig nyitva áll a Természettár. Az őszi iskolai szünet kínálja az aktuális időpontot: október 23-tól három napon át bárki megismerkedhet e különös gyűjteménnyel. Addig is érdemes ellátogatni a www.termeszettar.hu honlapra, az amatőr természetbúvárok oldalára! Nem csupán a múzeum tárgyaival ismerkedhetünk meg, de tanácsokat kapunk a gyűjtéshez, a házi kollekciók készítéséhez, megismerkedhetünk mások véleményeivel, javaslataival, természetvédelmi praktikákkal.

A körülbelül négyezer darabból álló, rengeteg ötlettel s ízlésesen elrendezett kollekció mögött a pince és a padlás zugaiban tárolt, katalogizált formában még nagyon sok lepke, bogár, csiga, kagyló, különös természeti kincs, lenyomat, preparátum, képződmény vár sorára, hogy egyszer, egy nagyobb helyen megmutathassa magát.

- A városnak nincs igazi természettudományos gyűjteménye. A Déri Múzeum más szempontok szerint válogatott, az egyetem állattára csak az ottaniak számára látogatható, így némiképp közszolgálati feladatot is ellát a magánhobbim - helyezi képbe a látogatót a Természettár vezetője, aki ugyan gyermekkora óta megszállottan gyűjti, cseréli, aukciózza "kincseit", nem számít a szó tudományos értelmében szakembernek, bár civilben természetvédelmi mérnök.

Az érdeklődése azonban már réges-régen a természethez köti minden percét, gondolatát.

- Sokat beszélünk élővilágunk megóvásáról, az aktív környezetvédelemről, a környezettudatos gondolkodásról. Ám az oktatásban azt tapasztaljuk, hogy a természettudományos tárgyak a háttérbe szorultak, a heti egy környezetismeret-, vagy biológia óra édeskevés. Én a magam eszközeivel arra törekszem, hogy minél több gyereket neveljek természetbúvárnak, s hozzájáruljak ahhoz, hogy felnövekedjen egy olyan generáció, amely e témában tudatos, a világ számára fontos és felelős döntésekre lesz képes. Ehhez azonban az kell, hogy ismerjék a köröttük levő világot. Le kell hozni a biológiát az akadémiai magaslatokról. Úgy kell tanítani, hogy ne vegye el a kedvét a gyereknek, hanem ismerősként fedezze fel a könyv lapjain azt, amit a kertben, az erdő, a mezőn, a vizek partjain már látott. Ehhez persze az kell, hogy a minket körülvevő világot a természet részének tekintse. Ismerje, s ne félje az állatokat, madarakat, rovarokat, bogarakat, hiszen mindegyik olyan élőlény, mint az ember, s a természetes körforgás része, egyik sem tud a másik nélkül élni. Ha kipusztul egy faj, távozásával magával ránt újabbakat…


FÉNYKÉPEK


   

   

   

   

   

   

   

   

   

   
Légy természetbúvár!
Sajtóinterjú 2014. augusztus 18-án, a TERMÉSZETTÁR nyitásáról
Kedves Barátaim, Ismerőseim!

Amikor Julie Andrews azt mondja a Mary Poppinsban, hogy "az álmok azért vannak, hogy megvalósítsuk őket" jó komolyan venni! De ismertek engem, én meg a komolyság...? Most azonban ezt komolyan vettem, és szerintem sikerült. Hogy mi volt az álmom ami valósággá vált? Gyertek el és vegyetek részt benne, mert augusztus 20-21-22.-én azaz a 3 napon át tartó GRAND OPENING most értetek van. Kinyitja kapuját a TERMÉSZETTÁR és bepillanthattok abba a csodavilágba ami egyszerűen körülvesz minket, és engem (de tudom, hogy benneteket is) mind a mai napig elvarázsol. Ez pedig nem más mint a TERMÉSZET. Szóval itt a helyetek!

Figyeld folyamatosan honlapunkat!

Írd véleményed, javaslatod a VENDÉGKÖNYVBE, vagy a FACEBOOKBA!

term Vissza a kezdőlapra