A pálmatolvaj rák


A pálmatolvaj (Birgus latro) az ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe a felsőbbrendű rákok (Malacostraca) osztályába a tízlábú rákok (Decapoda) rendjébe és a földi remeterákok (Coenobitidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása

Az Indiai-óceántól a Csendes-óceán középső részéig található szigeteken honos.

A legnagyobb szárazföldi ízeltlábú, hossza meghaladhatja a fél métert, láb fesztávolsága az 1 métert, tömege pedig a 4 kilogrammot. Páncéljuk színe azúrkék és csoki-barna, húsuk kókusz illatú.

A pálmatolvaj vagy kókuszrák mindenevő, de elsősorban húsos gyümölcsöket, dióféléket, és magvakat eszik. Emellett azonban elfogyasztja a kisebb madarakat, teknősöket, nem veti meg a dögöt sem.

Éjszakai életmódú nappal csak véletlenül lehet rábukkanni. Alakja eltér a többi rákétól, sokkal izmosabb, robosztusabb.

Kedvenc táplálékáért felmászik a magas kókuszpálmák tetejére, erős ollóival pedig feltöri a gyümölcs héját. Először a háncsot szedi le a kókuszdióról, majd hatalmas ollóival a csíranyíláson kezdi a héj feltörését.

Annyira alkalmazkodott a szárazföldi életmódhoz, hogy vízbe merítve megfullad. Jó a szaglása, vonzza őket a dögszag, a szaglószervei (az úgynevezett aesthetascok) a páros csápokon helyezkednek el. Ezek az érzékszervek sok tekintetben hasonlítanak a rovarok szaglószerveire (sensilla), többek közt tömzsi, tompa alakjukban.

   

A párzási időszak egész évben tart. A párzás a szárazföldön történik, de a nőstény a petéket a tengerbe bocsátja. Egyszerre zöbb száz petét is rakhat.

A kifejlődéshez pár hét kell, hogy elteljen. A lárvák néhány hónapig úszkálnak az óceánban.

A fiatal állat - hasonlóan a többi remeterákhoz - lágy potrohrészét egy üres csigaházba bújtatja mindaddig, míg a potroh páncélja nem keményedik meg.

   

   

   

A tengerparton vájt üregekben él, és üregét kókuszhánccsal béleli ki. Veszély esetén oda bújik vissza.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján.

 

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a RÁKOK menűbe