Pödörnyelv


Van a rovarok között egy olyan rend, mely az evolúció során utolsónak fejlődött ki, mikor a harasztok és nyitvatermők uralmát átvették a virágos növények a Földön.

Lenyűgöző színeikkel, formáikkal, különleges életmódjukkal ámulatba ejtenek bennünket. Ezek a lepkék.

Az ízeltlábúak rágó szájszerve a törzsfejlődés folyamán különlegesen módosult. Ugyan az ősi lepkék még mindig rágó szájszervekkel rendelkeztek, azonban a modern lepkék táplálkozásának biztosítására egy sajátos szerv alakult ki, a pödörnyelv.

Az érdekesség az egyedfejlődésben rejlik. Tudjuk a növények megrágott leveleiről, hogy a hernyók csipkézik ki azokat. A hernyóknak még rágó szájszervük van. Később bebábozódnak, majd a bábból színpompás lepke bújik elő, aminek a rágók helyett már pödörnyelve van. Táplálkozáskor a cső kiegyenesedik, melynek végét a lepke a virágba, a mézfejtőbe vezeti.


A pödörnyelv egy hosszú, két félből álló cső, mely csigavonalban tekeredik fel, ha az állat nem táplálkozik, vagy pihen.

A pödörnyelv csak folyékony táplálék felvételére alkalmas, ami lehet nektár, víz – például eső, harmatcsepp - ásványi anyagok a nedves földről, vagy növényi nedvek.

Gyakorlatilag pontosan úgy működik, mint mikor narancslevet iszunk szívószállal egy pohárból. Az arányokat figyelembe véve az emberek esetében, ennek a szívószálnak legalább 4 - 5 méter hosszúnak kellene lennie.

A pödörnyelv hossza a lepkecsaládokra jellemző, leghosszabbal a szenderek rendelkeznek. Sok olyan virág van, mely tölcséres, trombitaszerű, ezek beporzása a méhek, darazsak, legyek által nem valósulhat meg. A tölcsér mélyére azonban könnyedén behatol a hosszú pödörnyelv, melyre táplálkozás közben a pollen rátapad, s a következő virág meglátogatásakor a beporzás is megvalósul.

A közönséges kerti petúnia virága előtt gyakran látni hazánk leggyakoribb szenderét, a kacsafarkú lepkét. Apró kolibriként lebeg a virág előtt, nem száll le, hosszú nyelvét a virág tölcsérébe nyomva táplálkozik.

    

A trópusokon szintén sok petúniához hasonló tölcséres virág honos, de ezek sokkal nagyobbak, hosszabb tölcsérrel, mélyebbre rejtett mézfejtőkkel.

Bizonyos orchideák, kaktuszok megporzására fajspecifikus, - csak megfelelő hosszúságú pödörnyelvvel rendelkező – lepkék képesek a mélyen levő mézfejtőkhöz hozzáférni, és a megporzást megvalósítani.

    

Leghosszabb pödörnyelve a dél-amerikai Darwin szendernek van, mely a 20 centmétert is meghaladja. Ez a lepke testhosszának több mint ötszöröse.

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a LEPKÉK menűbe