Az aranyos virágbogár


A rózsabogárformák (Cetoniinae) a bogarak (Coleoptera) rendjének a ganajtúrófélék (Scarabaeidae) családjának egy alcsaládja.

Az alcsaládba olyan közismert fajok tartoznak, mint a tavasszal virágokon nálunk is közönséges aranyos virágbogár (rózsabogár), vagy az egyik legnagyobb és legnehezebb bogár, az Afrikában honos góliátbogár.

A család az egész földön elterjedt, 425 nemnek 4339 faját tartják nyilván. Legnagyobb változatosságban a trópusokon, különösen Afrikában találhatjuk meg őket. Európában 11 nembe sorolt 90 fajuk és alfajuk él.

Az aranyos virágbogár és a góliátbogár testarányai

Az aranyos rózsabogár (Cetonia aurata) zömök testű, felül csillogó fémes zöld, alul rézvörös. Pontozott szárnyfedői hosszában sekélyen barázdáltak, a végekhez közeledve pedig változó - a két szárnyfedőre nézve nagyjából szimmetrikus - fehér harántmintázat látható.

A középmellnek jellemző alakú nyúlványa van. Haslemezeik nem nőttek össze. Elülső lábaik (különösen a nőstényeké) ásásra alkalmassá módosultak.

A csápok eredése felülről jól látható, rágóik a fejpajzs alá rejtettek.

   

A szárnyfedők oldalszegélye a váll mögött kimetszett, ez lehetővé teszi, hogy hártyás szárnyaikat a szárnyfedők szétnyitása nélkül tudják repülésre használni. Általában csak napsütéses időben repülnek.

   

A nőstény petéit korhadó fatuskókba rakja, ritkábban hangyabolyba is petézik. A lárvák teste erősen görbült "C" alakú, fejük kerek, erős rágóik vannak. Csápjuk 4 ízű, kicsi.

   

Három évig fejlődnek a nyirkos törmelékben, ahol korhadékkal, elpusztult gyökerekkel táplálkoznak. Ezt követően bebábozódnak, és a tavaszi napsugarak simogatására előbújnak belőlük az ékszerként ragyogó aranyos rózsabogarak.

A bogarat virágzó bokrokon, főként galagonyaféléken, vadrózsán, bodzán találjuk. Tápláléka pollen és virágszirom, elsősorban a vadrózsa szirmai, innen kapta a nevét, de a fák kifolyó nedvét, az erjedő gyümölcsöket sem veti meg, sőt megeszi a levéltetveket is. Nem kártevők, inkább hasznos bogarak.

   

   

   

Fogságban is sikeresen tenyészthető, állatkertek inszektáriumaiban gyakran láthatóak tenyésztett populációik.Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a ROVAROK menűbe