A brazil háromöves tatu


A háromöves tatu (Tolypeutes tricinctus) az emlősök (Mammalia) osztályának a páncélos vendégízületesek (Cingulata) rendjébe, ezen belül az övesállatok (Dasypodidae) családjába tartozó faj.

A brazil háromöves tatu a Dél-Amerikához tartozó közép-brazíliai nyílt szavannákon és száraz erdőkben él, ahol a kevés csapadék és a gyenge talajminőség korlátozza a vegetációt. Füves, elszórtan bokros, kaktuszokban bővelkedő az élettere.

Az állat fej-törzs hossza 22 - 28 centiméter, farokhossza 6 - 8 centiméter, testtömege 1 - 1,8 kilogramm. Az öveket a hát közepén elhelyezkedő megkeményedett bőrsávok alkotják, melyek összenőttek az alatta húzódó puha, rugalmas bőrrel. A legtöbb állatnak három öve van, azonban vannak négy- és ötöves példányok is.

A háromöves tatu csontváza és páncélja

Veszély esetén a tatu úgy összegömbölyödik, hogy medence- és vállpáncélja (kiálló csontos lemezek) összeérnek. A fej- és a farokpáncél zárja a gömböt, így védi az állat érzékeny, könnyen sebezhető hasát.

Ez azért lehetséges, mivel páncélja valamivel lazább, mint a többi tatu fajé, ezzel lehetővé válik a nagyobb mozgásszabadság. A laza páncél biztosítja, hogy a héj és a test között egy levegőréteg alakuljon ki, amely hőszigetelésként működik. Ez a hőszabályozás biztosítja számukra a túlélést a száraz és forró évszakban.

   

Az állat legfejlettebb érzéke a szaglása. Orrával találja meg a táplálékot a földön és a föld alatt. Látása és hallása viszonylag gyenge.

Magányos állat, nappal és éjszaka egyaránt aktív. Élelmét úgy keresi, hogy lassú, csoszogó járása közben orrával folyamatosan a talajt szimatolja. Fő táplálékát a hangyák és a termeszek alkotják, melyeket kiváló szaglásának köszönhetően akár 20 centiméteres talajszint alatti mélységben is észlel. Ekkor mellső lábán lévő karmok segítségével gyorsan lyukat ás, melybe orrát bedugva hosszú ragacsos nyelvével összeszedi élelmét. Elfogyaszt más rovarokat, kisebb gerinctelen állatokat, gyümölcsöket, de a dögöt sem veti meg. Területüket váladék mirigyeikkel jelölik meg.

   

Az ivarérettséget egyévesen éri el. A párzási időszak októbertől januárig tart, melyet egy rövid udvarlás előz meg. A vemhesség 120 napig tart, melyet követően egyetlen vak utódot hoz világra. Az újszülött páncélja még puha, de karmai már teljesen kifejlődtek, és járásra is képes. Születését követő egy órán belül már be tud gömbölyödni, felvéve a "labdaformát". Páncélja 3 - 4 hetes korára keményedik meg, ekkorra a szeme is kinyílik.

   

Az elválasztás a 10. hét után következik be. Az ivarérettséget 9 - 12 hónapos korban éri el. A háromöves tatu 12 - 15 évig él.

Ellentétben a többi tatu fajjal nem ásnak búvóhelyként, menedéknek gödröket, pihenni inkább bokrok alá húzódnak. Mivel szinte tökéletesen bezárkózhat páncéljába, a fedezék készítése nem is indokolt. Amennyiben fenyegetve érzik magukat azonnal begömbölyödnek, mely mozdulat a ragadozó számára már magában is riasztó.

A ragadozók közül a tatura a felnőtt pumák és jaguárok lehetnek veszélyesek. Az igazi veszélyt az ember jelenti számára, mivel az állattenyésztés terjedésével élőterületét jelentősen csökkentette.

   

A Brazíliában 2014. évben megrendezett labdarúgó világbajnokság hivatalos kabalaállata a tatu volt.

A világbajnokságra készített ezüst emlékérme

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a EMLŐSÖK menűbe