A tibeti jak


A jak (Bos grunniens) a párosujjú patások (Artiodactyla) rendjébe, a tülkösszarvúak családjába és a tulokformák alcsaládjába tartozó állatfaj. Két alfaja a vadjak (Bos grunniens mutus) és a házijak (Bos grunniens grunniens).

A jak és a szarvasmarha fejlődése egy és öt millió évvel ezelőtt külön utakon ment végbe. Egyes vélemények szerint sokkal közelebbi rokonságban van a bölénnyel, mint a jól ismert szarvasmarhákkal. Mint vadon élő állat, Ázsia magas hegyeit lakja, nevezetesen Tibet és Közép-Kína magasabb területein, Közép-Ázsia fennsíkján honos, 5000 méter fölé is felhatol.A vad jakok a legnagyobb marhafélék. A felnőttek marmagassága 1,6 - 2,2 méter, súlya 300 -1,000 kilogramm. A fej és a test hossza 2,5 - 3,3 méter, a farok 60 és 100 centiméter közötti, és olyan mint a lovaké. A tehenek súlya egyharmada, mérete nagyjából 30% - kal kisebb a bikákénál. A háziasított jakok sokkal kisebbek, a hímek súlya 350 - 580 kilogramm és a tehenek 225 - 255 kilogramm körüliek.

Erős testi felépítésű állatok, robosztus lábaikon lekerekített hasított patákkal. Az egyetlen ma élő marhaféle amelyik közel a talajig érő lógó, rendkívül dús, hosszú szőrzettel rendelkezik.

A vad jak általában sötét, feketés barnás. A háziasított jak színe sokkal változatosabb, nem ritka a tarka, márványozott, szürke, barna, sőt a fehér színváltozat sem. A nőstények tőgye és a hímek herezacskója kicsi és dús szőrzetű a hideg ellen. A nőstényeknek négy tőgybimbója van.

   

   

Füleik kicsik, homlokuk széles, szarvaik simák és általában sötét színűek. A bikák hengeres szarva először kifelé, azután előre és felfelé, illetőleg a vége ki- és hátrafelé hajlik. Hossza 50 - 100 centiméter közötti. A tehenek szarvai kisebbek, csak 25 - 65 centiméter hosszúak, és alakjuk egyenes.

   

Mindkét nemre jellemző a rövid nyak, és a púp a vállakon, bár ez bikáknál nagyobb és jobban látható.

A jak nagyon barátságos állat, és könnyen tanítható. Nagyon ritka az emberrel történő agresszív viselkedés, bár a tehenek rendkívül védik borjaikat ha fenyegetve érzik magukat.

A jak jól alkalmazkodott a nagy magassághoz, tüdeje, szíve lényegesen nagyobb mint más szarvasmarháké. Igaz, hogy alacsonyabb élőhelyen már a 15 Celsius fokos hőmérséklet kánikula számukra, melynek oka a bőrük alatti vastag zsírréteg, valamint az, hogy verejtékmirigyei szinte teljesen hiányoznak.

Bendője szokatlanul nagy, ez lehetővé teszi, hogy a gyenge tápanyagtartalmú eleségből nagyobb mennyiséget fogyasszanak. A vad jak étrendje nagyrészt füvekből és sásokból, perjefű- és libatopfélékből, cserjékből áll. Zordabb időben mohát és zuzmókat is esznek.

A jakok általában július és szeptember között párosodnak, a helyi környezettől függően. A nőstények évente egyszer ivarzanak, a ciklus azonban csupán néhány óráig tart. Az év fennmaradó részében az idősebb bikák vándorolnak, a fiatal hímek kis legény csoportokat alkotnak, s folyamatosan harcolnak egymással az erőfölény eldöntéséért. Egymással szemben ilyenkor fenyegetőek, kaparják, rugdalják a földet, üvöltő hangot hallatnak, szarvaikkal támadnak egymásra.

A terhesség 260 - 270 napig tart, általában egy borjú születik május - június hónapban. A tehén egy félreeső helyre vonul el szülni. A borjú 10 perccel a születését követően képes járni és a pár hamarosan visszatérhet az állományba. A nőstények, mind a vadon élők és háziasítottak, általában csak minden második évben lesznek vemhesek, ha az élelem ellátás jó, évenkénti vemhesség is lehetséges.

   

Borjakat egyéves korban választják el, s ettől kezdve függetlenné válnak. A vad borjak eredetileg barna színűek, és csak később fejlődik ki a sötétebb, felnőtt szőrzet. A nőstények első ellésére általában 3 - 4 éves korban kerül sor. Várható élettartamuk 20 év körüli, bár ez a vadonban általában rövidebb.


A vadjak


A vad jakok (Bos grunniens mutus vagy Bos mutus) csorda állatok. Egy- egy csapat akár több száz egyedből is állhat, bár sokkal kisebb csoportokba szoktak verődni. Az állományok elsősorban a tehenekből, a fiatal utódokból, és kisebb számban a felnőtt hímekből állnak.

Általában csordát alkotnak, tíz és harminc közötti egyeddel.

Az elsődleges élőhelye a fátlan-felvidék 3.000 és 5.500 méteres magasságokban lévő hegyi fennsíkok, havasi rétek, melyeken viszonylag vastag a füvek és sások szőnyege.

A hímek akár magányosan, vagy a jóval kisebb csoportokban 5 - 6 egyed, kóborolnak. Agresszívvé válhatnak ha ellenséget érzékelnek, vagy támadás éri őket, illetve a párzási időszakban, a tehenek birtoklásáért megküzdhetnek egymással. Általában kerülik az embereket, és gyorsan elmenekülnek, megközelítésük nem könnyű.

A vad jakra veszélyesek a tibeti farkasok, a barna medvék és hópárducok, melyeknek főleg a fiatal állatok vagy fogyatékkal élők lesznek áldozataik.A háziasított jak


Háziasított jakot (Bos grunniens grunniens) több ezer éve tenyésztik. Szinte minden részét felhasználják. Így tejét, húsát, bőrét, szőrét, sőt járomba is fogják. A jak tejét Tibetben és Mongóliában feldolgozzák sajtnak, és vajat is készítenek belőle. Farkát valaha a pasák hatalmi jelvényként használták.

A jakok, ellentétben a szarvasmarhák jellegzetes tehénbőgésével, inkább röfögésszerű hangot hallatnak. Nem véletlen kapták tudományos nevüket, Bos grunniens (morgó bika), és Bos mutus (csendes bika).

   

   

      

   

Szárított ürüléke gyakran az egyetlen tüzelőanyag a fátlan nagy tibeti fennsíkon. A jakok kiváló áruszállítók. A helyi termelők és kereskedők, valamint a hegymászók és az expedíciók számára a hágókon történő átkelésekhez nélkülözhetetlenek.

   

   Egyetlen hátránya, hogy a jak nem alkalmas hosszú utakra a kopár területeken, ugyanis nem eszik szemes takarmányt - búzát, kukoricát - számára a legelő léte, a szálastakarmány létfontosságú.

Tibetben és Karakorum vidékén A "jak racing" egyfajta szórakozás, hagyományos fesztivál, fontos része a kultúrának.

   

   

   Sportcélokra is bevonják a háziasított jakot, mint a jak síelés, vagy jak polo, főképp turisztikai attrakcióként.

   

   

   

Botanika Vissza a kezdőlapra                                    Botanika Vissza a EMLŐSŐK menűbe