Eligazodás

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

A határozás

Az a pillanat, mikor kezünkbe véve egy csigaházat, 100%-os bizonyossággal állítjuk róla, hogy mi a neve, egy nagyon jó dolog, sikerélmény. Az idáig vezető út nem bonyolult, de nem is rögmentes. Sajnos a magyarnyelvű szakirodalom igen gyér, azt a néhány könyvet - ami hozzáférhető mindenki számára - érdemes sűrűn forgatni.

Rá kell állni a szemünknek, hogy egyes fajokat legalább család szinten tudjunk besorolni. Nem könnyű, mivel néhányuk kifejezetten profi a megtévesztésben. A fülcsigák felismerése és elkülönítése nem nehéz, a rajtuk lévő lyuksor kizárja a más családhoz tartozást. A határozók forgatásával egyre több és több - szerintem amolyan tudat alatti - ismeretet szerzünk, amit majd az adott pillanatban - mint nyulat a cilinderből - elővarázsolunk. Ehhez elengedhetetlen egy jó minőségű, ábrákat és leírást tartalmazó határozókönyv.

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a határozóban szereplő héj ugyanolyan, mint amit a kezünkben tartunk, tegyük félre és inkább hagyjuk a példányt név nélkül, mintsem rossz nyomon induljunk el, vagy vegyünk elő más határozókat is és vessük egybe az adatokat és látottakat.

Egy idő után rájövünk, hogy minden családnak megvannak a sajátos jellegzetességei, jegyei. Például a csészecsigák (Patelloidae) kivétel nélkül kanyarulatmentesek. Természetesen azért nem egyformák, mivel egyes fajok egészen laposak - mint egy tányér - más fajok pedig csúcsos sátrakra emlékeztetnek.

Vagy minden tornyoscsiga (Turritellidae) háza fúróhegyre emlékeztet. A viszonylag kisebb családba tartozó fajok besorolása és határozása nehézségmentesnek mondható. Problémák a nagyobb családoknál fordulhatnak elő. Az egyik legnagyobb a tüskéscsigáké (Muricidae). Ide annyi különböző formájú-, méretű- és színű csiga tartozik, ami szinte érthetetlenné teszi az egy családba történő besorolást. A legtöbb faj háza azért valamennyire valóban tüskés, vagy rücskös. De itt van a Concholepas concholepas, ami sokkal inkább a sapkacsigákhoz (Capulidae) hasonlít. Szintén a tüskéscsigákhoz soroljuk a Magilus antiquatus nevü, agykorall telepeken élő fajt, pedig ránézésre inkább a féregcsigákkal (Vermetidae) állhatna rokonságban.

Persze vannak melyek mindig egy kicsit másra hasonlítanak. Például egyes szárnyascsigák (Strombidae), a kúpcsigákra (Conidae), vagy egyes papucscsigák (Crepidula), a csészecsigákra (Patella).

Sajnos, magyar nyelvű határozókönyvek még nincsenek alfaj határozási szinten, egyelőre örüljünk, ha fajrészen sikerül a határozás.

A sok alfajjal rendelkező fajok rendkívüli változatosságot képesek produkálni. A Cypraea arabica nevű porceláncsiga 3 és 8 cm közötti méretű barnás, máshol sárgás házait lehet gyűjteni. Ilyenkor nem egyszerű a határozás, hisz a könyvekben általában egy fénykép, vagy rajz található, s ekkor szembesülünk azzal, hogy a mi példányunk egyáltalán nem hasonlít a határozóban szereplőre .


2012-10-062014-11-01 2014-11-01