Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

2019. május

 

Fanyúvasztók

A taplók a Magyar Néprajzi Lexikon szerint: Bükk, cser, dió és más fákon termő gomba (lat. Fomes species).

A parasztság századunk elején még a tűzkeltéshez szükséges gyúlóanyagot taplóból csinálta. A taplókat megszárították, vidékenként, szokás szerint más-más hamu (bab-, kukoricaszár, repce, vörös paré) lúgos vizében főzték, vagy napokon át áztatták, ismét megszárították majd fejsze fokával foszlósra verték. Jobban szikrát fogott a tapló, ha szárítás előtt salétromos vízben is pácolták.

Ősi módja maradt fenn a taplókészítésnek a moldvai csángóknál, ők a fűzfán termő taplógombát néhány napra trágyába ássák el, azután megszárítják s így használják.

A XX. század elején az Alföldön a taplót román, szlovák vándor árusoktól szerezték be, akik rendszerint más holmit is hoztak magukkal.

Kiállítás a Debreceni Agrártudományi Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékén.

 

gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a KIÁLLÍTÁS 2019 menübe