A zöld levelibéka


A zöld levelibéka (Hyla arborea) egész Európában honos faj. Elterjedési területe keleten egészen Törökországig, Oroszország nyugati részéig és a Kaukázusig nyúlik.

Hazánkban mindenütt előfordul. Megtalálható a sík-, domb- és hegyvidékeken egyaránt. Kedveli a nedves élőhelyeket, de a szaporodóhelyektől akár több kilométer távolságban is lehet vele találkozni. Lakott területeken is megtalálja életfeltételeit.


Teste karcsú, a hátsó lábai hosszúak. Testmérete általában az 5 centimétert nem haladja meg.


Orra lekerekítet, szivárványhártyája aranysárga, a pupilla vízszintes. Hátának bőre sima, míg a hasoldal szemcsézett. Színe a hátoldalán a zöld valamely árnyalata, a hasoldal fehéres-sárgás.


A hát és a hasoldal határán mindkét oldalon az orrnyílásoktól hátrafelé vékony fehér sávval szegélyezett, megszakítás nélküli fekete sáv húzódik végig.


A nőstények általában nagyobbak. A hímeknek külső, toroktájéki hanghólyagjuk van, amely nyugalmi helyzetben is felismerhető. A torok sötétebb sárgásbarna, ráncolt.


A végtagok ujjai tapadókorongban végződnek, melyek segítségével rendkívül jól másznak a növényeken.

 

A zöld levelibékák kora este és éjjel aktívak, nappal inkább napsütötte helyeken pihenő példányaival találkozhatunk.

Sötétedéskor általában lemásznak a talajra, ahol bőrükön át vizet tudnak felvenni, illetve táplálék után kutatnak. Főként repülő rovarokra vadászik.Szaporodásuk általában április - május hónapokban történik. A szaporodó helyeken jóval több hím fordul elő, mint nőstény. A hímek összegyűlnek a peterakásra alkalmas víztereknél, ahol sötétedés után kórust alkotva hallatják érdes hívóhangjukat, így vonzva a nőstényeket. A nőstények követik a hímeket a vízbe, majd a peterakást követően el is hagyják azt.
A sárgásfehér színű pete átmérője 1,5 - 2 milliméter, melyek lerakása több részletben, kisebb csomókban történik, összesen akár 500 - 1000 petét is rakhatnak.A 3 - 5 milliméter hosszú lárvák 4 - 8 nap alatt kelnek ki, és 40 - 60 nap alatt alakulnak át. Az ebihalak átalakulása júniustól szeptemberig megy végbe, az elterjedési területtől és a helyi klimatikus viszonyoktól függően. Ivarérettségüket a hímek egyéves, a nőstények kétéves korukra érik el. Átlagos élettartamuk 15 év. 
 
 

 Vissza a KISLEXIKON TÉMAVÁLASZTÓ menübe                                   Vissza a KÉTÉLTŰEK menübe