Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

2013. március


JÁTSSZUNK!

Kinyitottuk a kuriózumok szekrényét, s 21+1 különlegességet válogattunk az élővilágból, melyet a Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrumának Természetvédelmi Tanszékén nézhetsz meg.

Ha tudod, mi micsoda, vagy legalább tipped van, akkor küldd el a megoldást, (a kiállított darab nevét) és a hozzá tartozó sorszámot április 1-ig a következő e-mail címre:

termeszettar@gmail.com

Megfejtések: 2013. április 2-án a www.termeszettar.hu honlapon

ITT TALÁLOD A MEGOLDÁSOKATA tárló teljes képe

1. sz. feladvány megoldása

Lótusztermés

Az indiai, vagy szent lótusz (Nelumbo nucifera) locsolórózsa szerű termésének minden egyes medrében egy-egy mag ül, melyek az érés folyamán kihullanak.


2. sz. feladvány megoldása

Közönséges kürtcsiga (Buccinium undatum) petecsomója

Az európai tengerpartokon gyakran találhatunk ilyen szivacsszerű képződményeket. A petecsomókat az erős hullámzás szakítja le a sziklákról, s veti partra.


3. sz. feladvány megoldása

Krétasün tüskéje (Heterocentrotus mammillatus)

Az indomaláj régió gyakori tengeri sünje, mely nevét onnan kapta, hogy tüskéit krétaként lehet használni.


4. sz. feladvány megoldása

Tarajossül (Hystrix cristata) tüskéje


5. sz. feladvány megoldása

Nagy magyar gubacs (Cynips hungaricus)

A gubacs nem más, mint a növényi szövetekben kifejlődő torz sejtcsoportosulás, amely egy más élő szervezet tevékenysége folytán jön létre. A gubacs az élősködőnek védelmet és táplálékot is jelent. A nagy magyar gubacsot gubacsdarázs hozza létre.


6. sz. feladvány megoldása

Sulyom (Trapa natans) termése

A holtágak vízinövénye. Rombusz alakú levelei révén más fajokkal össze nem téveszthető. Termése rendkívül szúrós, keményítőben igen gazdag, valaha fogyasztották.


7. sz. feladvány megoldása

Jerikó rózsája (Selaginella lepidophylla)

Sivatagi növény, mely a poikilohidratura legismertebb képviselője. Nedvesség hatására a laza, száraz gombóc kinyílik, szétterül, kizöldül. Az idő szárazra fordulásával a növény újra összezárul.


8. sz. feladvány megoldása

Barna hajóspolip (Argonauta hians)

A hajóspolipok a trópusi tengerek lakói. Csak a nőstények építenek házat, mely a peték tárolására szolgál.


9. sz. feladvány megoldása

Énekes kabóca (Cicada plebeja) bőre

A földből kibúvó kabóca lárvája felmászik a fára, ott erősen megkapaszkodik, majd a lárvabőr felreped. A kifejlett imágó a lárvabőrből kibújik és tovaszáll.


10. sz. feladvány megoldása

Operculum (csigaház ajtó)

Egyes csigák héjfedője vastag és kemény. Ezek az operculumok a díszes turbócsigáké (Turbo petholatus), s angolul macskaszemnek nevezik.


11. sz. feladvány megoldása

Szövőlepke bábgubója

A szövőlepkék hernyói a báb köré sűrű, akár 1000 méter hosszú selyemszálból álló gubót szőnek. Ez a gubó a mára nálunk is egyre gyakoribb Antheraea yamamai fajé.


12. sz. feladvány megoldása

Articsóka (Cynara cardunculus)

A fészkesvirágzatúak közé tartozó melegkedvelő növény, melynek húsos, lédús, még ki nem nyílt virágzata különleges csemege.


13. sz. feladvány megoldása

Tegzeslárvák csövecskéi

A vízben fejlődő tegzeslárvák testük védelme érdekében kis csövecske jellegű házat építenek a könnyen hozzáférhető anyagokból, melyek lehetnek apró csigaházak, kavicsok, fadarabkák.


14. sz. feladvány megoldása

Emu tojás


15. sz. feladvány megoldása

Zergeszarv (Proboscidea lousianica) termése

Nálunk dísznövényként termesztett, Amerikából származó növény. Termését fogyasztják


16. sz. feladvány megoldása

Sima rája (Raja batis) állkapcsa

A ráják, akárcsak rokonainak a cápák, porcoshalak, vázrendszerük hajlékony, rugalmas, nem csontosodó. Fogaik nem gyökeresek, hanem az állkapocsra nőttek.


17. sz. feladvány megoldása

Féregcsiga (Serpulorbis roussaei)

Különleges, telepekben élő tengeri csigafaj, melyek hosszú és véletlenszerűen tekeredő házat építenek, s egymáshoz cementálódnak.


18. sz. feladvány megoldása

Homár olló (Homarus gammarus)

Az európai tengerek legnagyobb tízlábú rákja ollói segítségével kutat fő tápláléka, a homokban rejtőző kagylók után. Vékonyabb ollós lábával (mint ez) keresi meg, majd a vastagabb, erősebb ollójával roppantja össze.


19. sz. feladvány megoldása

Szépia (Sepia officinalis)

A fejlábúak közé tartozó szépiának belső váza van, melyet gyakran vetnek partra a tenger hullámai. Régebben kalitkamadaraknak adták, mint csőrkoptatót.


20. sz. feladvány megoldása

Kutyakoponya


21. sz. feladvány megoldása

Tengeri makk (Balanidae)

Alsórendű rákok, melyek úszó lárvaállapotuk befejezését követően sziklákhoz, kövekhez rögzülnek, s kemény mészvázzal veszik körül magukat.


+1. sz. feladvány megoldása

Lepénykagyló

A trópusi tengerpartok gyakori faja, melyek a homokba ássák magukat. A héját az ékszeripar a mai napig felhasználja. Mivel vékony és áttetsző, lámpabúrákat is készítenek belőle.


gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a VÁNDORTÁR menűbe