Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

2019. február

 

Csótányok

A csótányok (Blattodea) a rovarok osztályában az újszárnyúak egyik rendje. Korábban a botsáskákkal és az imádkozó sáskákkal közös rendbe sorolták őket annak ellenére, hogy alkatuk módfelett különböző.

A csótányok világszerte megélnek, a sarkvidékek kivételével. A legtöbb fajt a trópusokon találjuk. Éjjel aktívak, nappal falrepedésekben és egyéb rejtekhelyeken húzzák meg magukat. Többnyire magányosak, de időnként nagy csapatokban tűnnek fel. Fejük jól fejlett, pajzzsal védett. Mindenevők, táplálékukat éles szaglásukkal keresik. Szájszervük rágó típusú. A fejből két hosszú, sok ízből álló csáp nyúlik ki. Nagy összetett szemükkel jól látnak. A két szárnypár a tor mentén egymás fölött helyezkedik el, a felső pár erős, és csak védő szerepe van. Egyáltalán nem, vagy rosszul repülnek, több faj nősténye a szárnyait el is vesztette. Lárváik igen hasonlítanak a felnőtt rovarokra, de még szárnyatlanok.

Kiállítás a gerinces állatok fogazat típusaiból a Debreceni Agrártudományi Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékén.

 

gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a VÁNDORTÁR 2019. menübe