Debreceni Egyetem Agrártudományi Centrum

2019. március

 

Lepkék

Két pár szárnyuk alakja és mérete rendkívül különböző, egyes fajoknál a szárny teljesen hiányzik. A szárnyakat szőrök és zsindelyszerűen átfedő kitinpikkelyek borítják, ez az úgynevezett "hímpor", amiről a rend a nevét kapta - a Lepidoptera szó jelentése: pikkelyes szárnyú.

A hosszú, karcsú vagy rövid, zömök potroh tíz szelvényből áll, és ezekből az utolsó 2-3 tartalmazza az ivarszerveket. A testet, akárcsak a szárnyakat, szőrök és pikkelyek borítják.

Szaporodásuk általában kétivarú, de ritkán előfordul a lárvanemzés és a szűznemzés is. Az udvarlás fajonként nagyon különböző lehet. A hímek gyakorta repülés közben, feromonokkal csábítják magukhoz a nőstényeket, amelyek az illatanyagtól valamiféle kábulatba esnek. Főleg azon fajoknál, amelyek nősténye röpképtelen, ez éppen fordítva van, a nőstények termelnek illatanyagot, és a hímek ennek alapján keresik meg őket.

Kiállítás a gerinces állatok fogazat típusaiból a Debreceni Agrártudományi Egyetem Természetvédelmi Állattani és Vadgazdálkodási Tanszékén.

 

gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a VÁNDORTÁR 2019. menübe