Lepkebarát kert


A lepkék mindenkit lenyűgöznek. Színesek, könnyedek, törékenyek, lágyan szállnak vagy vadul cikáznak a levegőben. Sok fajuk a környezetszennyezés hatására erősen megritkult, ezért védelemre szorulnak.

A lepkekert készítése nem boszorkányság. Könnyen kezelhető növényeket válogatunk és ültetünk, így olyan kertet alakítunk ki, amely nem csak a lepkéknek, de számunkra is élményt jelent.


Rengeteg kerti virág és cserje közül válogathatunk. Célszerű eközben figyelni arra, hogy egész évben, de legalábbis hosszú ideig nyíló fajokat szerezzünk be, így a kora tavaszi és a késő őszi látogatókra is számíthatunk.Az egyik legismertebb faj a nyári orgona.
Évelő, fásodó szárú cserje, mely kora nyártól egészen késő őszig virágzik.

Az általánosan ismert lila színűn kívül, még fehér, bordó és rózsaszín virágzatúakat is választhatunk belőle.
A fekete bodza is remek növénye a kertnek, krémfehér, tányér alakú virágzatát nemcsak a lepkék, hanem a csodaszép, fémeszöld virágbogarak is szívesen látogatják.

Metszéssel kisebb fává is nevelhetjük.

Amennyiben a virágzatot nem szedjük le bodzaszörp készítéséhez, akkor a beérő bogyók igazi csemegét jelentenek majd ősszel, a kert madarainak.A gyöngyvessző (spirea) hosszú ágait elborító, édes illatú, fehér virágjainak sem tudnak ellenállni a lepkék.Az egynyári, mindenki által büdöskének ismert bársonyvirágot mi is vethetjük, de virágpiacon akár palánta formájában is beszerezhetjük.A leggyakoribb narancssárga szín mellett, más színekben is elérhető már a sétányrózsa, melyet minden lepke nagyon szeret.A hosszú pödörnyelvű, táplálkozáskor sem leszálló, kolibri módjára lebegő szenderek kedvence a petúnia és a csodatölcsér, valamint az estike és az akár derékmagasságúra is megnövő lángvirág.Ha van a kertben pergola vagy lugas, arra futtathatunk évelő loncot, melyet szintén kedvelnek a szenderek, kellemes illatát pedig mi is élvezhetjük.Vetni célszerű az akár egy méternél is magasabbra növő pillangóvirágot, mely főként a bordó és a rózsaszín számtalan árnyalatában virágzik.Fészkesvirágzatúak közé tartozó virágokat is ültessünk nyugodtan. Ilyen pld. a kúpvirág, a kasvirág és a kokárdavirág, ráadásul ezek is évelő fajok.Nem lesz sok gondunk a sásliliommal sem, melyet inkább nagyobb csoportokba ültetve telepítsünk a kertbe.A vöröshagyma a második évben fehér színű, teniszlabda nagyságú gömbvirágzatot hoz, melyet nappal a virágcincérek lepnek el, este pedig a kisebb bagolylepkék, melyek közül néhány egészen reggelig is marad.A hajnalka, a nagyvirágú lednek, valamint a szagosbükköny is kiváló, egyéves, gyorsan növő, látványos fajok, nevelésükhöz rács vagy kerítés szükséges, melyre fel tudnak kapaszkodni, futni.Lepkéink néhány tő levenduláért szintén hálásak lesznek, s a ruhaszekrényben történő molyriasztást is megoldhatjuk.Az ernyős virágzatú cickafark keményebb virágzata megszárítható. Elérhető a fehéren kívül, akár élénksárga, rózsaszín, piros és terrakotta színváltozatban is, melyek mind tetszeni fognak a lepkéknek, s egyben remek leszállóhelyek is.Margarétából a rövidszárútól, a csaknem méteres magasságú változatig, bármelyiket választhatjuk.A pozsgás levelű varjúháj önmagában is különleges. Világos hússzínű virágzata tele van nektárral.Alakítsunk ki napos és árnyékosabb részeket is, hisz növényeink sem egyforma igényűek. Nem árt, ha az olyan éjjeli lepkefajok, mint a bagolylepkék, araszolók, szenderek számára búvóhely is van, ahová a nappali fény elől el tudnak húzódni, pihenni.

Természetesen egy ilyen kertet BIO üzemmódban kell kezelünk. Nem műtrágyázunk és vegyszerekkel sem permetezünk. A kártevők ellen lehetőleg használjunk természetes védelmet. A jól összeválogatott növényfajok védik egymást, pld. a már említett büdöske vagy a körömvirág távol tartják a kártevőket. Ha mégis permetezni szükséges, akkor használjunk csalánlevélből készült oldatot. A legjobb azonban, ha bevetjük a kártevők természetes ellenségeit, mint pld. a kis pöttyös katicabogarakat vagy a fényre is gyakran repülő fátyolkákat a levéltetvek ellen.Az igazi lepkebarát kertben mindig van egy olyan folt, amely csak a természeté.

Itt hagyjuk nőni a fűféléket és a csalánt, melyek remek tápforrást biztosítanak a lepkék utódainak, a következő generáció számára és egyben a mi örömünkre.Lepkék, virágok, kertek

 
 
 
 

 Vissza a kezdőlapra                                                        Vissza a TERMÉSZETBÚVÁR PRAKTIKÁK odalra