Rovarhotel


Ízeltlábúakat mindenütt találunk. Egy régóta nem bolygatott kő alatt is nyüzsgő élet folyik, s a kerti komposztáló sok faj számára kész Kánaán.

Eszünkbe sem jut, hogy a rovarok is védelemre szorulnak. Sok faj ritka, s más fajok lehetnek ugyan gyakoriak, de egyéb állatok étrendjén szerepelnek.

Alakítsunk ki védelmet számukra, készítsünk rovarhotelt!

A rovarhotelbe nagyon sokféle anyagot építhetünk be, törekedjünk arra, hogy az mind természetes eredetű és környezetbe illő legyen. Az anyagok egyik részét csupán búvóhelynek, másik részét táplálkozó vagy szaporodóhelynek fogják tekinteni.

Két típusú rovarhotelt készíthetünk. Vagy érintkezik a talajjal, s így a földfelszínen futó, mászó fajok is használhatják, vagy lábakon áll.

   

A talajon lévő előnye a fajgazdagabb vendéglista, hátránya, hogy nagyobb esőzés esetén az alsó szintek átázhatnak, gyorsabb a korhadás. A lábakon álló sokkal tovább tart, ezt inkább a repülni is képes fajok tudják belakni.

Először is készítsük el a vázat. Ez egyrészt összetartja a szerkezetet, másrészt esztétikusabb is. Anyaga lehet deszka, gerenda, de remekül hasznosíthatók a sérült raklapok is.

Több polcot, elválasztót (emeletet) hozzunk létre, ezzel a berendezését könnyítjük meg. Ha készen a váz, kialakíthatjuk a különböző lakosztályokat.

A rovarok igényei nagyon különbözők. Vannak fajok melyek csupán a fény elől húzódnak be, mások viszont – ha megnyeri tetszésüket – végérvényesen berendezkednek.

Tehetünk bele kérges farönk szeleteket különböző vastagságban, melyekbe lyukakat fúrunk, a magányos méheknek és darazsaknak alakítva ki a darázsgarázst.

Másik részbe sűrűn összerendezett ág- vagy kéregkötegeket, esetleg szorosan összekötözött nádszálakat rakhatunk.Remek búvóhely a lyukacsos tégla, vagy az egymásra rakott tetőcserép.

A rovarok egy része éjjeli életmódot folytat, a napfény elől elhúzódik, s csak sötétben jön elő. A futrinkák, százlábúak, ászkarákok és sok pókfaj is kedvelni fogja ezeket a labirintusszerű búvóhelyeket.

Egy kisméretű szalmabála, vagy akár a fűnyírásból megmaradt száraz szénával megtömött, kiselejtezett madárkalitka szintén kiváló búvóhely. Használhatunk dióhéjat, papír tojástálcát, követ, virágcserepet, kukoricacsutkát, hullámkartont, fenyőtobozt és még sok egyéb természetes alapanyagú tárgyat.

A rovarhotelt igazából nem kell gondoznunk, a természetes folyamatok gondoskodnak a karbantartásról. Viszont tető szükséges fölé, hogy az eső és a hó, illetve az olvadó hólé ne áztassa, ne tegye tönkre.

Célszerű szorosan körbevenni drót csirkehálóval, ami megakadályozza az apróbb elemek kihullását, s védi a bentlakókat az éhes madaraktól.

A tavasszal épített hotel nyár végére valószínű teljesen benépesül, állandó lakói lesznek a már említett ászkák, futrinkák, és százlábúak mellett a magányos méhek, a közelgő tél miatt pedig ideális telelőhely lesz a lepkéknek, darazsaknak és a katicabogaraknak is.

  

A hotel egyben élettér is. A hotel anyagának egy részét, mint táplálékot lassan fogyasztják a növény és korhadéklakók, s megjelennek a rájuk vadászó, ragadozó futóbogarak, pókok, melyek majd kordában tartják a szállóvendégeket.

Ha jól dolgoztunk, akkor rovarhotelünk nem csak a kert dísze lesz, de soklábú barátainknak maga a HILTON.

Rovarhotelt művészi szinten is készíthetünk

gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a TERMÉSZETBÚVÁR PRAKTIKÁK odalra