Telefonkönyv veteményes – Csíráztassunk zsázsamagot!


Mi is a zsázsa? Olyan kevéssé ismert zöldségünk, melyet már i.e. 1500-ban is ismertek, s termesztettek.

Közeli rokonai például a káposzta, vagy a mustár. Levélzöldség, íze a tormáéra emlékeztet. Különlegessége a nagyon rövid tenyészidő, a vetést követő 10 – 14. napon már fogyaszthatjuk.

Ennek a gyors fejlődésnek mi is tanúi lehetünk, ha belevágunk a zsázsanevelésbe. Ezt most rendhagyó módon valósítjuk meg, de minden alapanyag megtalálható a háztartásban.

Zsázsamagot a vetőmagboltból vagy kertészeti áruházból vehetünk. Szükségünk lesz egy régi telefonkönyvre, egy befőttes üvegre, párásítóra és természetesen vízre.


Hajtsuk ki a telefonkönyv utolsó lapjait, s a párásítóval permetezzük be vízzel.

Szórjunk a felső részekre a zsázsamagokból, vigyázva arra, hogy a magok a lap felső széléhez közel legyenek, mivel a mélyre kerülők nem tudnak kibújni, ha túl közel kerülnek a lapszélhez, akkor gyökerük nem képes megkapaszkodni.

 

Ha kész az oldal, lapozzunk néhányat előre és ismételjük meg a műveletet. Tegyük ezt mindaddig, míg a könyv elejére nem érünk, vagy el nem fogy a zsázsamag.

 

Ha elkészültünk, tekerjük fel a könyvet és állítsuk bele a befőttesüvegbe úgy, hogy a maggal beszórt rész legyen felül, majd szép lassan öntözzük meg, töltsük fel az üveget vízzel.

A fejlődő magoncoknak a könyv lapjai biztosítják a megtapadást, s egyben eljuttatják az üvegben lévő vizet a gyökerekhez, mi pedig az üveg feltöltésével gondoskodjunk arról, hogy ne száradjanak ki!

A csírázáshoz a 20 – 22 C-fokos hőmérséklet szükséges, tegyük meleg helyre!

A csírázás folyamata

 
    Három nap elteltével
 
   Negyedik nap délelőtt                             Negyedik nap délután
 
   Ötödik nap délelőtt                               Ötödik nap délután
 
   Hatodik nap délelőtt                               Hatodik nap délután
 
   Hetedik nap délelőtt                               Hetedik nap délután
 
   Nyolcadik nap délelőtt                               Nyolcadik lap délután

S hogy mit csináljunk mikor kész a telefonkönyv vetemény? Ollóval vágjuk le a zsázsát, szórjuk rá egy szelet vajas kenyérre, s jó étvágyat!

 

gyujtes Vissza a kezdőlapra      gyujtes Vissza a TERMÉSZETBÚVÁR PRAKTIKÁK odalra